Οι επιπτώσεις των αυξήσεων των αμερικανικών δασμών στην παγκόσμια οικονομία αναδείχθηκαν σταδιακά, καθώς διεθνείς οργανισμοί εξέδωσαν επανειλημμένα προειδοποιήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο προστατευτισμό, τις μονομερείς ενέργειες και την υποτονική ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα πρότεινε το όραμα της οικοδόμησης μίας κοινότητας με κοινό μέλλον με τις γειτονικές χώρες, χαράσσοντας νέα πορεία για την περιφερειακή συνεργασία και την παγκόσμια διακυβέρνηση, αξιοποιώντας τη μοναδική σοφία της Ανατολής.
Σήμερα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την εύρεση νέων ιδεών και σχεδίων όσον αφορά τη διεθνή οικονομική διακυβέρνηση.
Με την πάροδο των ετών, η Κίνα έχει ενισχύσει την αμοιβαία ανάπτυξη με τις γειτονικές της χώρες, προωθώντας με συνέπεια την οικοδόμηση μίας κοινότητας με κοινό μέλλον τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, δείχνει τον δρόμο προς μία ευημερούσα και όμορφη Ασία και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου.
Με επίκεντρο την κοινή ανάπτυξη, η έννοια της κοινότητας με κοινό μέλλον με τις γειτονικές χώρες υπερβαίνει τη λογική του μηδενικού αθροίσματος της παραδοσιακής γεωπολιτικής.
Τονίζει τη στενή διασύνδεση μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών χωρών, βασισμένη στο αμοιβαίο όφελος, τις κοινές ευθύνες και την από κοινού θέσπιση κανόνων.
Μέσω της άρσης γεωγραφικών και θεσμικών φραγμών, η Κίνα και οι γείτονές της έχουν διαμορφώσει ένα δυναμικό οικονομικό οικοσύστημα, με ελεύθερη ροή παραγωγικών συντελεστών και βαθιά ενσωμάτωση των βιομηχανικών αλυσίδων, προσφέροντας μία «ασιατική λύση» για την ενίσχυση της σταθερότητας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.
Επιπλέον, η κοινότητα με κοινό μέλλον με τις γειτονικές χώρες δημιούργησε ένα νέο πρότυπο συνεργασίας, το οποίο δίνει ίση έμφαση στην ανάπτυξη και την ενσωμάτωση.
Σε αντίθεση με το μοντέλο εξάρτησης «κέντρο-περιφέρεια» που επικρατεί στη Δύση, η Κίνα έχει συμβάλει στην αναβάθμιση της βιομηχανικής δυναμικότητας των γειτονικών χωρών μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας, της συνεργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας, της προώθησης της πράσινης ενέργειας και άλλων στοχευμένων πρωτοβουλιών.
Σε μία εποχή όπου η οικονομική παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις, η πρακτική οικοδόμησης μίας κοινότητας με κοινό μέλλον με τις γειτονικές χώρες προσφέρει πολύτιμη εμπειρία για τη διεθνή οικονομική διακυβέρνηση.
Η κινεζική προσέγγιση της «εκτεταμένης διαβούλευσης», «από κοινού συνεισφοράς» και «αμοιβαίας ευημερίας» ενσωματώνει τις προσδοκίες των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια ατζέντα.
Αυτό το πρότυπο διακυβέρνησης, το οποίο αντικαθιστά την ηγεμονική κυριαρχία με την ισότιμη διαβούλευση, ανέτρεψε το μακροχρόνιο δυτικό «μονοπώλιο» στη διαμόρφωση διεθνών κανόνων και ενίσχυσε τη φωνή των αναδυόμενων αγορών.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο μηχανισμός συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κίνα και τις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση μη παραδοσιακών προκλήσεων ασφαλείας, όπως η κλιματική αλλαγή και οι κρίσεις δημόσιας υγείας, επιβεβαιώνει ότι κράτη με διαφορετικά πολιτικά συστήματα και πολιτισμούς μπορούν να επιτύχουν αποτελεσματικό και συντονισμένο μοντέλο διακυβέρνησης, βασισμένο στα κοινά συμφέροντα.
Το 2024, το εμπόριο της Κίνας με τις γειτονικές χώρες της Ασίας ανήλθε στα 1,89 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου της.
Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης της περιφερειακής οικονομίας διατηρεί σταθερά την κορυφαία θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτή η στενά αλληλοσυνδεόμενη οικονομική συνεργασία αφενός έχει γίνει μία «ζώνη ασφαλείας» έναντι των εξωτερικών κλυδωνισμών, και αφετέρου έχει ανοίξει νέο χώρο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μέσω της επέκτασης της αγοράς και της αναβάθμισης της κατανάλωσης.