Skip to main content

Η Ε.Ε. «χτυπά» με δασμούς την ηλεκτροκίνηση της Κίνας – Και οι μετοχές της… κάνουν ράλι

REUTERS/Toya Sarno Jordan/File Photo

Γιατί πάτησαν γκάζι οι μετοχές των εταιρειών ηλεκτρικών οχημάτων στην κινεζική αγορά

Ο κόσμος περνάει σε μία νέα εποχή προστατευτισμού, δασμών και εμπορικών πολέμων, όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κίνας. Αλλά οι αγορές, έχοντας από καιρό προετοιμαστεί για αυτή τη στροφή, δεν τρομάζουν. Οι αντιδράσεις τους μάλιστα πολλές φορές εκπλήσσουν.

Χαρακτηριστικό είναι η σημερινή αντίδραση στις κινεζικές αγορές. Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε δασμούς έως και 38% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα και σήμερα οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών ηλεκτροκίνησης επιδίδονται σε ράλι.

Πατάνε γκάζι

Η BYD είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ  Κονγκ, με τη μετοχή της να ενισχύεται 6%, έχοντας νωρίτερα καταγράψει κέρδη μεγαλύτερη του 8%. Στο +4% κινούνται οι μετοχές της ανταγωνίστριάς της, Geely, ενώ κέρδη της τάξης του 2% παρουσιάζουν οι Nio και Li Auto. Η κρατικά ελεγχόμενη SAIC στέκεται μόνο κόντρα στο ρεύμα, με πτώση 1,5%.

Αναλυτές της Citi εξηγούν σε σημείωμά τους πως οι επενδυτές, έχοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ που πυροβόλησαν με δασμό 100% την κινεζική ηλεκτροκίνηση, περίμεναν αρκετά βαρύτερους δασμούς και από τους Ευρωπαίους.

Η απόφαση της Ε.Ε. να δείξει μία πιο «συγκρατημένη» στάση έγινε δεκτή με ανακούφιση. Τα πάντα είναι θέμα προσδοκιών στις αγορές. Έτσι όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, αλλά έστω πηγαίνουν λιγότερο άσχημα από ό,τι περιμένουν, δεν είναι περίεργο να βλέπουμε ανοδικά ξεσπάσματα.