Skip to main content

Πότε βγαίνει στη σύνταξη ο Τζέιμι Ντάιμον – Τι θυμάται από τον Έλληνα παππού

REUTERS/Brian Snyder

Ο 68χρονος Ντάιμον ανέδειξε την JPMorgan στον κορυφαίο χρηματοπιστωτικό οργανισμό των ΗΠΑ

Είναι ίσως ο ισχυρότερος άνδρας στη Wall Street. Αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια σκέφτεται να αποσυρθεί. Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον.

Ερωτηθείς σχετικά με τον σχεδιασμό διαδοχής της τράπεζας, ο Ντάιμον ανέφερε ότι η θητεία του θα λήξει σε λιγότερο από 5 χρόνια. Έως πρόσφατα έλεγε ότι η συνταξιοδότηση απέχει μία πενταετία. «Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι πλέον πέντε χρόνια», είπε στην ετήσια συνάντηση επενδυτών της τράπεζας, αφήνοντας στη συνέχεια να εννοηθεί ότι ο ορίζοντας για αποχώρηση έχει περιοριστεί.

Η ασάφεια των σχεδίων του Ντάιμον έχει κάνει το χρονοδιάγραμμα διαδοχής στην JPMorgan ένα από τα επίμονα ερωτήματα για τους επενδυτές και τους αναλυτές της τράπεζας. Για σχεδόν δύο δεκαετίες στο τιμόνι της, ο 68χρονος πια Ντάιμον, έχει αναδείξει την JPMorgan στον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό των ΗΠΑ, βάσει ενεργητικού, κεφαλαιοποίησης και πολλών ακόμη δεικτών.

Δύο γυναίκες διεκδικούν τη θέση του

Σημείωσε πάντως ότι έχει ακόμα «την ενέργεια που είχα πάντα» στη διαχείριση των ζητημάτων της τράπεζας. Η απόφαση για το πότε ακριβώς θα συνταξιοδοτηθεί θα εναπόκειται τελικά στο διοικητικό συμβούλιο της JPMorgan, είπε ο Dimon, και προέτρεψε τους επενδυτές και τους αναλυτές να εξετάσουν τα στελέχη που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση του.

Στην κορυφή της μικρής λίστας των υποψηφίων βρίσκονται δύο γυναίκες: Η Μάριαν Λέικ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της καταναλωτικής πίστης στη JPMorgan, και η Τζένιφερ Πιπζακ, η οποία διευθύνει την εμπορική και επενδυτική τραπεζική. «Είμαστε καθ’ οδόν, μετακινούμε κόσμο», είπε ο Ντάιμον.

Η συμβουλή του παππού πάντα μαζί του

Ο Ντάιμον όσο πλησιάζει προς το τέλος της καριέρας του και κάνοντας έναν απολογισμό των όσων έχει πετύχει, αναφέρεται συχνά στις ρίζες του και στις συμβουλές που έλαβε από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Θυμάται ακόμη τι του έλεγε ο Έλληνας παππούς του, ο Πάνος Παπαδημητρίου, τραπεζίτης στη Σμύρνη και αργότερα στην Αθήνα.  «Να λες την αλήθεια», ήταν η συμβουλή του. «Ήταν πολύ ηθικός. Πίστευε πολύ στο σωστό και το λάθος. Στο να λες την αλήθεια. Θύμωνε εάν δεν συμπεριφερόσουν σε κάποιον σωστά. Ήθελε να υπερασπιζόμαστε εκείνους που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση», είχε πει ο Ντάιμον για τον παππού του στο podcast Coffee with the Grates.