Skip to main content

Ντάιμον (JP Morgan): Μαζέψτε το έλλειμμα πριν να είναι αργά

«Καμπανάκι» Ντάιμον προς τις ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, προέτρεψε την Τετάρτη τις ΗΠΑ να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα όσο νωρίτερα γίνεται, προειδοποιώντας ότι το ζήτημα θα γίνει πιθανότατα «πολύ πιο άβολο» εάν συνεχίσει να αγνοείται.

«Η Αμερική ξόδεψε πολλά χρήματα. Κατά τη διάρκεια του Covid και μετά τον Covid, το έλλειμμά μας είναι τώρα στο 6%. Αυτό είναι πολύ, αλλά προφανώς αυτό οδηγεί την ανάπτυξη», είπε ο Ντάιμον σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να δανειστεί χρήματα για την ανάπτυξη, αλλά αυτό μπορεί να μην οδηγεί πάντα σε σωστή ανάπτυξη. Οπότε, νομίζω ότι η Αμερική πρέπει να γνωρίζει καλά ότι πρέπει να επικεντρωθεί στα ζητήματα του δημοσιονομικού ελλείμματος», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 855 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα εισέπραξε το οικονομικό έτος 2024, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ένα εθνικό έλλειμμα.

Για το οικονομικό έτος 2023, οι δαπάνες για το έλλειμμα της κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ είναι πιθανό να υποστούν συνέπειες τα επόμενα δύο χρόνια, αν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το έλλειμμά τους, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι είναι μια μεγάλη τιμωρία και δεν νομίζω ότι είναι τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά νομίζω ότι είναι ο λόγος που έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αν θέλεις να κάνεις σπουδαία δουλειά στη χώρα σου και έχεις έλλειμμα 6% και χρέος 100% του ΑΕΠ, αυτό μπορεί να [συνεχιστεί] για λίγο, αλλά όσο πιο γρήγορα επικεντρωθούμε σε αυτό, τόσο το καλύτερο».

Παράλληλα, δήλωσε ότι ελπίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να «επικεντρωθεί πραγματικά» στη μείωση του ελλείμματος, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνει μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

«Κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα και γιατί να περιμένετε;» πρόσθεσε ενώ τόνισε πως «το πρόβλημα θα προκληθεί από την αγορά και τότε θα αναγκαστείτε να το αντιμετωπίσετε και πιθανότατα με πολύ πιο δυσάρεστο τρόπο από ό,τι αν το αντιμετωπίζατε από την αρχή».