Skip to main content

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

REUTERS/Shannon Stapleton

Τι αναφέρει το εσωτερικό σημείωμα που είδε το CNBC

Η Google απέλυσε 28 υπαλλήλους την Τετάρτη, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που είδε το CNBC, γιατί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά των συνθηκών εργασίας και της ενέργειας της εταιρείας να παρέχει στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό υπηρεσίες cloud computing και τεχνητής νοημοσύνης.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη συνελήφθησαν 9 εργαζόμενοι της Google για κατάληψη στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στο Sunnyvale της Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμαρτυρίας στο γραφείο του CEO του Google Cloud, Thomas Kurian.

Μερικοί από τους συλληφθέντες εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη και το Sunnyvale, που μίλησαν με το CNBC νωρίτερα την Τετάρτη, είπαν ότι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους έκλεισαν τους λογαριασμούς εργασίας και τα γραφεία τους, τους έβαλαν σε διοικητική άδεια και τους είπαν να περιμένουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μέχρι να επικοινωνήσουν μαζί τους από HR.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ένα σημείωμα που εστάλη από τον Chris Rackow, αντιπρόεδρο παγκόσμιας ασφάλειας της Google, είπε στους υπαλλήλους της Google ότι «μετά από έρευνα, σήμερα τερματίσαμε την απασχόληση είκοσι οκτώ υπαλλήλων που διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται (σ.σ. σε αυτά τα περιστατικά). Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε και να αναλαμβάνουμε δράση όπως απαιτείται .»

Οι συλλήψεις, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά στο Twitch από τους συμμετέχοντες, ακολούθησαν συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη, το Sunnyvale και το Seattle, οι οποίες προσέλκυσαν εκατοντάδες παρευρισκόμενους, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους εργαζομένους

. Οι διαμαρτυρίες ήταν υπό την ηγεσία της οργάνωσης «No Tech for Apartheid», με επίκεντρο το Project Nimbus — το κοινό συμβόλαιο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Google και της Amazon για την παροχή στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, κέντρων δεδομένων και άλλων υποδομών cloud.

Με πληροφορίες από CNBC