Skip to main content

Νέες καταγγελίες κατά της φον ντερ Λάιεν από οργανώσεις κατά της διαφθοράς

REUTERS/Florion Goga

Μετά την καταγγελία τεσσάρων Επιτρόπων, και επτά οργανώσεις κατά της διαφθοράς διαμαρτύρονται για τον διορισμό κομματικού φίλου της στην ακριβοπληρωμένη θέση του Συμβούλου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Transparency International και έξι άλλες οργανώσεις κατά της διαφθοράς, διαμαρτύρονται για τον διορισμό ενός κομματικού φίλου της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ακριβοπληρωμένη θέση του Συμβούλου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και τη διεξαγωγή έρευνας.

Πρόκειται για τον Χριστιανοδημοκράτη, πρώην ευρωβουλευτή του CDU, Μάρκους Πίπερ, ο οποίος επελέγη από την φον ντερ Λάιεν  για αναλάβει τη νεοσύστατη θέση του εκπροσώπου-συμβούλου της Κομισιόν για τις ΜΜΕ, στα μέσα Απριλίου. Μια θέση αναμφίβολα «προσοδοφόρα» με μισθό 20.000 ευρώ το μήνα.

Η Transparency International, η MPs Watch, η Lobbycontrol και οι υπόλοιπες οργανώσεις, με κοινή επιστολή τους διαμαρτύρονται προς την Επιτροπή, τονίζοντας ότι έχει παραβιαστεί ο κώδικας δεοντολογίας.

Ηδη, την Τετάρτη, η φον ντερ Λάιεν θα κληθεί να απαντήσει πρώτα στην Κομισιόν και μετά στο Ευρωκοινοβούλιο της ΕΕ, όπου η υπόθεση αντιμετωπίζεται ήδη ως «Pieper Gate».

Καταγγελία από 4 Επιτρόπους

Ηδη, τέσσερις Επίτροποι – ο Τζόζεπ Μπορέλ, ο Τιερί Μπρετόν, ο Πάολο Τζεντιλόνι και ο Νίκολας Σμιτ με επιστολή τους στην Κομισιόν, διαμαρτύρονται ότι η διαδικασία επιλογής του Πίπερ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία.

Οι τέσσερις Επίτροποι και οι οργανώσεις κατά της διαφθοράς υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε τις υποψηφιότητες για τη θέση του συμβούλου για τις ΜΜΕ, δύο γυναικών που είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από το Πίπερ.

Πρόκειται για την Τσέχα ευρωβουλευτή Μαρτίνα Ντλαμπάγιοβα και τη Σουηδέζα Αννα Στέλινγκερ, αναπληρώτρια επικεφαλής μιας σουηδικής επιχειρηματικής ένωσης, τα προσόντα των οποίων ήταν τουλάχιστον 30% καλύτερα, από εκείνα του Γερμανού, πρώην ευρωβουλευτή.

Η Μαρτίνα υπέβαλε πλέον επίσημα καταγγελία.

Ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και της Αριστεράς διαμαρτύρονται επίσης ότι η κομματική ταυτότητα του Πίπερ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσληψή του ενώ, σύμφωνα με τους κανόνες, οι επιδόσεις, η ισότητα των φύλων και η γεωγραφική ισορροπία πρέπει να είναι στην πραγματικότητα καθοριστικές στις επιλογές των προσώπων.

Ευρωπαίοι Επίτροποι κατηγορούν τη φον ντερ Λάιεν για «ρουσφέτι» 1,44 εκατ. ευρώ

Διαψεύδει η φον ντερ Λάιεν

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μάμερ υποστήριξε πάντως ότι η φον ντερ Λάιεν ακολούθησε τους κανόνες και ο Πίπερ επιλέχθηκε με βάση την απόδοσή του.

Ο διευθυντής της Transparency European, Νικ Αϊόσα απάντησε ότι ο Μάρκους Πίπερ διορίστηκε «επειδή ανήκει στο κόμμα της φον ντερ Λάιεν».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει επεκτείνει την έρευνά της για μια συμφωνία της φον ντερ Λάιεν με την εταιρεία Pfizer για την αγορά από την ΕΕ εμβολίων για τον κορωνοϊό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.