Skip to main content

Γιατί τα κινεζικά νοικοκυριά ανεβάζουν την τιμή του χρυσού

Φωτ. αρχείου

Η Κίνα είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, με 375 μετρικούς τόνους το 2023 - Ταυτόχρονα όμως είναι και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας

Η τιμή του χρυσού  έχει αυξηθεί κατά 15% από τα μέσα Φεβρουαρίου για να φθάσει τα 2.300 δολάρια την ουγκιά αυτήν την εβδομάδα, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, με τον κίνδυνο ύφεσης στη Δύση να εξασθενεί, πολλοί αναλυτές αναρωτήθηκαν γιατί ο χρυσός ανεβαίνει τόσο πολύ.

Μια εξήγηση που ενισχύεται όλο και περισσότερο είναι αυτή των μαζικών αγορών από Κινέζους πολίτες, γεγονός που δείχνει ότι το «παιχνίδι της οικονομίας» παίζεται όλο και περισσότερο στην Ασία και λιγότερο στις δυτικές χώρες.

Οι οικονομολόγοι της Gavekal Research δημοσίευσαν μια εργασία στην οποία υπογραμμίζουν το αυξανόμενο βάρος των Κινέζων λιανοπωλητών στην αγορά χρυσού.

Αν και η αγοραστική τους δύναμη απέχει ακόμα έτη φωτός από αυτή των Αμερικανών ή των Ευρωπαίων, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι πολίτες.

Χαριτολογώντας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αν μια μέρα όλοι οι Κινέζοι αποφάσιζαν να πίνουν ένα λίτρο νερό τη φορά… ο κόσμος θα έμενε στεγνός.

Αύξηση της ζήτησης

Στην Κίνα, η ζήτηση για χρυσό έχει αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Η κεντρική τράπεζα ήταν σταθερός αγοραστής τον τελευταίο καιρό, αλλά ο μεγαλύτερος μοχλός αύξησης στη ζήτηση  φαίνεται τώρα να είναι οι ιδιώτες επενδυτές.

«Καθώς οι επενδύσεις σε ακίνητα και μετοχές απογοητεύουν τους επενδυτές στην Κίνα, ένα μεγαλύτερο μέρος της αποταμίευσης των νοικοκυριών ρέει προς το χρυσό ως εναλλακτική λύση», λένε οι αναλυτές της Gavekal Research.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η Κίνα είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, με 375 μετρικούς τόνους το 2023, περίπου το 10% της παγκόσμιας εξόρυξης. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, με μέσο όρο περίπου 1.060 τόνους ή περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με αγορές άνω των 2.000 τόνων χρυσού το 2023, η ζήτηση είναι η υψηλότερη από το 2014. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι η ζήτηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παραμείνει περίπου στους 2.000 τόνους το 2024.

«Αν και είναι πραγματικά δύσκολο να υπολογιστούν οι ακριβείς ποσότητες, δεδομένης της αδιαφάνειας στη δημοσίευση των στοιχείων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας , οι αναλυτές του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού βλέπουν σαφή αύξηση της ζήτησης».

Περίεργη τάση

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, αναλυτές και εταιρείες που παρακολουθούν τις κινήσεις σε αυτή την αγορά παρατήρησαν μια περίεργη τάση που θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τα ιστορικά υψηλά στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου : στις συνήθεις αγορές της κινεζικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να έχουν συμμετάσχει μαζικά οι πολίτες της.«Η πτώση των μετοχών και οι κίνδυνοι στην αγορά ακινήτων, οδηγούν τα νοικοκυριά να αγοράζουν χρυσό»,τονίζουν οι αναλυτές της Gavekal Research.

Η συνολική ζήτηση σε χρυσό στην Κίνα καταγράφεται με βάση τα  στοιχεία των εισαγωγών λίγο πάνω από τους 2.000 μετρικούς τόνους πέρυσι. Αφαιρώντας τις αγορές από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, οι υπόλοιποι περίπου 1.000 τόνοι φαίνεται λογικά να αγοράστηκαν  κυρίως από νοικοκυριά στην ηπειρωτική χώρα και στο Χονγκ Κονγκ», σχολιάζει η έκθεση του οίκου ανάλυσης.

«Υπάρχουν πολλά κανάλια μέσω των οποίων τα νοικοκυριά μπορούν να επενδύσουν άμεσα και έμμεσα σε χρυσό, από φυσικές αγορές ράβδων και νομισμάτων χρυσού μέχρι προϊόντα διαχείρισης περιουσίας», αναφέρουν από την εταιρεία επενδύσεων. Αλλά είναι πλέον σαφές ότι « τα κινεζικά νοικοκυριά αγοράζουν κοσμήματα, μπάρες, ακόμη και χρυσά νομίσματα στην αγορά», προσθέτουν.

Θα συνεχιστεί ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα;

Πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η τάση; Το μεγάλο ενδιαφέρον των κινεζικών νοικοκυριών για χρυσό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της εθνικής τους οικονομίας και, κυρίως, από την απόδοση των κινεζικών μετοχών, που άνοιξαν τη χρονιά με σημαντική πτώση, η οποία μετριάστηκε από την ισχυρή παρέμβαση του Πεκίνου.

Η κινεζική κυβέρνηση αγωνίζεται ενάντια στην επιβράδυνση της οικονομίας της, αλλά όλα δείχνουν ότι μετά από χρόνια ετήσιας ανάπτυξης κοντά σε διψήφια ποσοστά, η Κίνα θα πρέπει να συνηθίσει σε ανάπτυξη περίπου 5%, κάτι που θα επηρεάσει τις προσδοκίες για τις τιμές των μετοχών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια διαρθρωτική ζήτηση για χρυσό.

«Συνολικά, υπάρχει ισχυρή αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του τζίρου στην αγορά χρυσού και της χρηματιστηριακής αγοράς, οπότε αν το ράλι αποδειχθεί ισχυρό, αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει τις διαθέσεις των νοικοκυριών σε χρυσό», επισημαίνει η έκθεση των οι οικονομολόγων της Gavekal Research.