Skip to main content

Γαλλία: Εξελίξεις στο θέμα των ακατάλληλων μεταλλικών νερών της Nestle

Δύο υγειονομικοί φορείς της Γαλλίας ζήτησαν εμπειρογνωμοσύνη για τα μεταλλικά νερά στη χώρα

Νέα αποκάλυψη στην υπόθεση των μολυσμένων μεταλλικών νερών της Nestlé. Σύμφωνα με πληροφορίες της Franceinfo και της Le Monde, η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Ασφάλειας Υγείας (ANSES) υπέβαλε, στα μέσα Οκτωβρίου 2023, στο Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, σημείωμα που εκτιμά ότι η «υγειονομική ποιότητα» των νερών του ο ελβετικός όμιλος (Perrier, Contrex, Vittel, Hépar κ.λπ.) δεν ήταν εγγυημένη.

Σε αυτό το έγγραφο, οι ειδικοί κάνουν λόγο για «ανεπαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης» για τη διασφάλιση «της ποιότητας υγείας των τελικών προϊόντων». Η ANSES συνιστά μάλιστα ένα «σχέδιο ενισχυμένης επιτήρησης» στο Υπουργείο Υγείας.

Γαλλία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Foodwatch κατά της Nestle για τις μεθόδους απολύμανσης νερού

Η εμπιστευτική εμπειρογνωμοσύνη από τον Οκτώβριο του 2023 ζητήθηκε από τις περιφερειακές υπηρεσίες υγείας (ARS) των Grand-Est και Occitanie (Οξιτανίας), περιοχών όπου δραστηριοποιείται η πολυεθνική.

Η έρευνα και οι αναλύσεις διεξήχθησαν από το Nancy Hydrology Laboratory (LHN), το τμήμα Anses που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του πόσιμου νερού. Βάσει αυτής της εμπειρογνωμοσύνης, η εταιρεία καταγράφει «ανεπαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης όσον αφορά την αξιολόγηση της ποιότητας των πόρων, ιδίως όσον αφορά τη μεταβλητότητα της μόλυνσης και την μικροβιολογική και χημική ευαισθησία τους».