Skip to main content

Η Βομβάη ξεπερνά το Πεκίνο σε δισεκατομμυριούχους

Η Κίνα είχε μια κακή χρονιά πέρυσι, ειδικά λόγω «της μείωσης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων στους τομείς των ακινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»

Η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, ωστόσο το Πεκίνο βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στην Ασία, καθώς για πρώτη φορά έχασε την πρωτιά από τη Βομβάη!

Σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα πλούσιων του Ινστιτούτου Ερευνών Hurun, η Βομβάη διαθέτει φέτος 92  δισεκατομμυριούχους 2024, ξεπερνώντας το Πεκίνο, που έχει 91 και τα τελευταία χρόνια ήταν συνεχώς στην πρώτη θέση  στον αριθμό των υπερ-πλουσίων. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σαγκάη με 87 δισεκατομμυριούχους.

Είναι η πρώτη φορά που η Βομβάη, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ινδίας, καταλαμβάνει αυτή τη θέση σε ηπειρωτικό επίπεδο. Στην Ασία, ο πρόεδρος της India’s Reliance Industries, Μουκές Αμπάνι, παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ήπειρο και ο 11ος πλουσιότερος στον κόσμο, με συνολική καθαρή περιουσία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,4% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το χρηματιστήριο της Ινδίας ξεπέρασε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και έγινε το έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο και τώρα αποτιμάται σε περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Πρώτη η Νέα Υόρκη

Συνολικά, πάντως, η Νέα Υόρκη είναι η πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο (119) και ακολουθεί το Λονδίνο (97), που βρίσκεται αμέσως πάνω από τη Βομβάη.

Το 2023, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 5% παγκοσμίως, καθώς υπάρχουν ήδη 3.279, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Hurun.

Στη λίστα ανά χώρα, η κινεζική κυριαρχία συνεχίζεται, με 814 δισεκατομμυριούχους, παρά την απώλεια 155 υπερπλούσιων ανθρώπων πέρυσι. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, με 800 και η Ινδία παίρνει το χάλκινο μετάλλιο με 271, καθώς αυξήθηκαν πέρυσι κατά 84 οι νέοι υπερπλούσιοι.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, «η Κίνα είχε μια κακή χρονιά πέρυσι» ειδικά λόγω «της μείωσης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων στους τομείς των ακινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Ζονγκ Σανσχάν, ιδρυτής και πρόεδρος του γίγαντα εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring, παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλε στην ανάδυση νέων δισεκατομμυριούχων. Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, είναι οι δύο μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ, με καθαρή περιουσία 201 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 190 δισ., αντίστοιχα.

Ακόμη στις ΗΠΑ, η διάσημη τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ εντάχθηκε στη λίστα Hurun Research με περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.