Skip to main content

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

Οι επιπλέον δασμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της τιμής των αυστραλιανών κρασιών που εισάγονταν στην Κίνα

Την κατάργηση των επιπλέον δασμών που είχε επιβάλει στα κρασιά που εισάγονται από την Αυστραλία το 2020 –όταν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες- ανακοίνωσε η Κίνα.

Οι επιπλέον δασμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της τιμής των αυστραλιανών κρασιών που εισάγονταν στην Κίνα.

Οι διμερείς σχέσεις Κίνας – Αυστραλίας άρχισαν να επιδεινώνονται το 2018, όταν η αυστραλιανή κυβέρνηση απέκλεισε τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας για λόγους ασφαλείας. Επιπλέον, το 2020 η Καμπέρα ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση της Covid-19, μια κίνηση την οποία το Πεκίνο κατήγγειλε ως πολιτικά υποκινούμενη.

Σε απάντηση η Κίνα επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς σε πολλά εισαγόμενα από την Αυστραλία προϊόντα, κυρίως το κρασί και το βοδινό κρέας, και ανέστειλε τις εισαγωγές άνθρακα.

Σταδιακά τα περισσότερα από αυτά τα εμπόδια ήρθησαν, ωστόσο παρέμεναν οι επιπλέον δασμοί στις εισαγωγές αυστραλιανών κρασιών, οι οποίοι θα αρθούν από αύριο, Παρασκευή.

Ακυρώνει την προσφυγή η Αυστραλία

Η Αυστραλία χαιρέτισε την απόφαση του Πεκίνου. Παράλληλα η Καμπέρα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προσφυγή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, από τον οποίο είχε ζητήσει να εξετάσει την επιβολή επιπλέον δασμών στα αυστραλιανά κρασιά από το Πεκίνο.

Πριν την εφαρμογή της επιπλέον φορολόγησης, τα έσοδα από τις πωλήσεις των αυστραλιανών κρασιών στην Κίνα έφταναν τα 1,2 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Πλέον έχουν μειωθεί σε λιγότερο από 10 εκατ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι επισκέφθηκε την Κίνα τον Νοέμβριο σηματοδοτώντας επισήμως την αποκατάσταση των ομαλών διμερών σχέσεων. Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι μετέβη πριν λίγες ημέρες στην Αυστραλία, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters