Skip to main content

Η Microsoft προσέλαβε το «μυαλό» της DeepMind, Μουσταφά Σουλεϊμάν, να «τρέξει» το Copilot

Ο συριακής καταγωγής Σουλεϊμάν είναι συνιδρυτής των DeepMind και Inflection

Σε ακόμη μία απόδειξη της έμφασης που δίνει στην τεχνητή νοημοσύνη, η Microsoft ανακοίνωσε ότι εντάσσει στο δυναμικό της τον Μουσταφά Σουλεϊμάν, συνιδρυτή της startup τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, η οποία πέρασε στον έλεγχο της Google το 2014. O Σουλεϊμάν θα είναι ο νέος εκτελεστικός αντιπρόεδρος και CEO της Microsoft και θα αναλάβει να τρέξει τις πρωτοβουλίες ΑΙ του Copilot. Θα αναφέρεται απευθείας στον επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, Σάτια Ναντέλα.

Η DeepMind έχει αναδειχθεί σε ηγετική μονάδα στους κόλπους της Google, όσον αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη εργαλείων AI. Το έργο της προσέλκυσε μάλιστα και την προσοχή του Έλον Μασκ, ο οποίος έχει μιλήσει με κολακευτικά λόγια για αυτό. Η συμμετοχή του στη δημιουργία της OpenAI ήταν μάλιστα μία «απάντηση» στην προσπάθεια της Google να κυριαρχήσει στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Όλη σχεδόν η Inflection… μετακομίζει στη Microsoft

Ο Σουλεϊμάν, Βρετανός συριακής καταγωγής, είχε φύγει από την Google ήδη από το 2022 και είχε προβεί στην ίδρυση νέας startup, της Inflection AI. H συνιδρύτριά του στην Inflection, Κάρεν Σιμονιαν, θα ενταχθεί επίσης στο δυναμικό της Microsoft AI ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. Πολλοί ακόμη εργαζόμενοι της Inflection, θα συμμετέχουν στη νέα προσπάθεια της Microsoft, όπως έγραψε σε εσωτερικό υπόμνημα ο Σάτια Ναντέλα.

Η νέα ομάδα της Microsoft AI θα εργαστεί πάνω στο Copilot, που είναι ενσωματωμένο στην Bing, στα Windows και άλλα προϊόντα της εταιρείας.

Στη Google παραμένει ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Σουλεϊμάν, Χασάμπης

«Γνωρίζω τον Μουσταφά πολλά χρόνια και τον θαυμάζω πολύ ως ιδρυτή τόσο της DeepMind όσο και της Inflection και ως οραματιστή, παραγωγό νέων προϊόντων και δημιουργό πρωτοπόρων ομάδων που αναλαμβάνουν τολμηρές αποστολές» έγραψε ο επικεφαλής της Microsoft.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντέμης Χασάμπης, Βρετανός υπήκοος, ελληνοκυπριακής καταγωγής, συνιδρυτής και αυτός της DeepMind, παραμένει σταθερά στην Google, έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Microsoft στον τομέα της AI.