Skip to main content

Ιαπωνία: Αύξηση επιτοκίων μετά από 17 χρόνια από την Bank of Japan

Τέλος και σε ένα σερί 8 ετών με αρνητικά επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια την Τρίτη για πρώτη φορά από το 2007, βάζοντας τέρμα στην πολιτική αρνητικών επιτοκίων που ακολουθούσε εδώ και 8 χρόνια.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι «αναμένει ότι οι διευκολυντικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν», δεδομένης της εύθραυστης ανάπτυξης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η BOJ αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της σε περίπου 0% έως 0,1% από -0,1%, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής του Μαρτίου. Το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της Ιαπωνίας είχε τεθεί σε ισχύ από το 2016.

Κατήργησε επίσης την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων για τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, την οποία η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιούσε για να στοχεύει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αγοράζοντας και πουλώντας ομόλογα ανάλογα με τις ανάγκες.

Η BOJ εγκατέλειψε μια πολιτική που είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2016 και η οποία επέβαλε επιβάρυνση 0,1% σε ορισμένα πλεονάζοντα αποθεματικά που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στάθμευαν στην κεντρική τράπεζα.

Όρισε το επιτόκιο όψεως ως το νέο επιτόκιο πολιτικής της και αποφάσισε να το καθοδηγήσει σε ένα εύρος 0-0,1% εν μέρει με την καταβολή τόκων 0,1% στις καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε επίσης τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC), μια πολιτική που ίσχυε από το 2016 και η οποία περιόριζε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν.