Skip to main content

Ποια Nvidia; Η εταιρεία τεχνολογίας που 12πλασίασε την αξία της σε 12 μήνες

Η θεαματική άνοδος της Super Micro Systems και η σύνδεση με την Nvidia

Δεν υπάρχει ίσως εταιρεία τον τελευταίο χρόνο που να έχει συζητηθεί και επαινεθεί περισσότερο από την Nvidia.

Με τους επεξεργαστές Hopper, που κατασκευάζει, να είναι ένα απολύτως αναγκαίο εμπόρευμα στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, την μετοχή της να τρέχει ιλιγγιωδώς και την εργασιακή κουλτούρα της να ξεχωρίζει, θεωρείται το απόλυτο success story. Η Nvidia έχει δει την αξία της να τετραπλασιάζεται τον τελευταίο χρόνο.

Η  νεοεισερχόμενη στον S&P 500

Παρόλα αυτά υπάρχει μία εταιρεία στον τεχνολογικό χώρο που έχει να επιδείξει ακόμη πιο εντυπωσιακές χρηματιστηριακές επιδόσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Και πρόκειται για έναν πελάτη της Nvidia, την  Super Micro Computer.

Ειδικεύεται σε servers και είναι προμηθευτής εταιρειών και κυβερνήσεων που θέλουν να συμμετέχουν στην άνθιση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι πωλήσεις των servers της, που φέρουν τα chip της Nvidia, έχουν απογειωθεί, ανερχόμενες σε επίπεδα υψηλότερα και από εκείνα των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Όσο για τη μετοχή της; Έχει δει την τιμή της να δωδεκαπλασιάζεται σε δώδεκα μήνες. Χάρη σε αυτή την άκρως θεαματική άνοδο θα είναι από αύριο, Δευτέρα, μέλος του δείκτη S&P 500, που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εισηγμένες των ΗΠΑ. Στον δείκτη θα φιγουράρει ως η μετοχή με την καλύτερη – με διαφορά επίδοση – φέτος.

Η ιστορία της εταιρείας και η κοινή μοίρα με την Nvidia

Η εταιρεία, που είναι περισσότερο γνωστή από το όνομα του βασικού της brand, Supermicro, ιδρύθηκε στη Σίλικον Βάλεϊ το 1993, την ίδια χρονιά που ο Τζένσεν Χουάνγκ, ίδρυσε την Nvidia.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Nvidia, όλα αυτά τα χρόνια έχει στο τιμόνι της το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση της Supermicro αυτό είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Τσαρλς Λιανγκ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ταϊβάν και μετανάστευσε στις ΗΠΑ για σπουδές.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, o Λιανγκ είπε ότι γνωρίζει τον Χουάνγκ εδώ και δεκαετίες. Είχαν πάντα σχέσεις, αλλά η μοίρα των δύο εταιρειών συνδέθηκε πολύ περισσότερο, όταν άρχισε η φρενίτιδα της AI.

Η Nvidia πέρασε τις δύο πρώτες δεκαετίες εστιάζοντας πρωτίστως στην κατασκευή  chips, που βελτίωναν τα γραφικά των υπολογιστών για gamers.

Η Supermicro ανταγωνιζόταν στον λιγότερο λαμπερό κόσμο των servers για data centers, και τα τελευταία χρόνια αξιοποίησε στο έπακρο την ανάπτυξη του cloud computing και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η κούρσα της AI

Και μετά ήρθε η ΑΙ. Τα chips της Nvidia έγιναν η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης συστημάτων όπως το ChatGPT της AI. Και οι κατασκευαστές servers που μπορούσαν να παρέχουν στους πελάτες τους, τα chips αυτά ταχύτερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες, είχαν προβάδισμα.

Μεταξύ άλλων, όπως λέει ο Λιανγκ, βοηθά πολύ το γεγονός ότι η έδρα του είναι μόλις 15 λεπτά από τα κεντρικά γραφεία της Nvidia. «Οι ομάδες των μηχανικών μας έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται από νωρίς το πρωί έως τα μεσάνυχτα» εξηγεί.

Αναλυτές εξηγούν πως η πρόσφατη κυριαρχία της Supermicro πηγάζει και από την στρατηγική της να κατασκευάζει ηλεκτρονικά building blocks, που μπορούν να συναρμολογηθούν στους servers σε έναν ατελείωτο αριθμό συνδυασμών.

Οι ανταγωνιστές προσφέρουν πιο περιορισμένες επιλογές στους πελάτες τους. Η ευελιξία αυτή της δίνει σαφές πλεονέκτημα και μία ώθηση, που μπορεί να κρατήσει τη μετοχή της σε υψηλές μετοχές για πολύ ακόμη.