Skip to main content

Inditex (Zara): Τριπλό ιστορικό ρεκόρ για πωλήσεις, κέρδη και μετοχή

Οι ισχυρές επιδόσεις για το 2023 πυροδότησαν ράλι της μετοχής

Σε ράλι επιδίδονται σήμερα οι μετοχές της Inditex, μητρικής των καταστημάτων ένδυσης Zara, στον απόηχο της ανακοίνωσης ισχυρών αποτελεσμάτων για το 2023. Με άνοδο μεγαλύτερη του 6% η μετοχή σκαρφαλώνει στα 43,58 ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Ο ισπανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι το 2023 οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 10,4% στα 35,9 δισ. ευρώ – που συνιστούν επίσης ιστορικό ρεκόρ. Μάλιστα οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση σε όλα τα brands και σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες η Inditex έχει παρουσία.

Τα καθαρά κέρδη του έκαναν άλμα 30,3%, φτάνοντας και αυτά σε επίπεδα – ρεκόρ των 5,4 δισ. ευρώ.

Νέα καταστήματα και κέντρα διανομής στα σκαριά

Η εταιρεία είχε εν λειτουργία 5.692 καταστήματα στα τέλη του 2023, ενώ σχεδιάζει επέκταση του δικτύου της μέσα στο 2024, με νέα καταστήματα, μεταξύ άλλων στο Λος Άντζελες και το Λας Βέγκας.

Παράλληλα σχεδιάζει να ανοίξει νέα κέντρα διανομής το 2024 και το 2025, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου σχεδίου logistics, για το οποίο θα δαπανήσει 900 εκατ. ευρώ μέσα στη διετία.

«Οι επιδόσεις της Inditex το 2023 ήταν εξαιρετικές. Οι ομάδες κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να συνεχίσουν να ενισχύουν την κερδφορία. Επενδύουμε στο μέλλον και συνεχίζουμε να προσφέρουμε ελκυστικά αποτελέσματα στους μετόχους» δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Oscar García Maceiras.