Skip to main content

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει ουρανοξύστη ύψους 2 χιλιομέτρων

Το Ριάντ είναι ήδη γεμάτο ουρανοξύστες

Το σούπερ κτήριο ύψους θα βρίσκεται στα βόρεια της πόλης του Ριάντ,  κοντά στο αεροδρόμιο Βασιλιάς Χαλίντ

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν ουρανοξύστη ύψους 2 χιλιομέτρων και έχει αναθέσει το έργο στον διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, σύμφωνα με το εξειδικευμένο περιοδικό Architects Journal.

Το σούπερ κτήριο ύψους 2.000 μέτρων θα βρίσκεται στα βόρεια της πόλης του Ριάντ,  κοντά στο αεροδρόμιο Βασιλιάς Χαλίντ. Αναμένεται να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο τησ Σαουδικής Αραβίας.

Πρόκειται για μια νέα «ιδιοτροπία» του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά η πρακτικότητα του ουρανοξύστη ήδη αμφισβητείται. Αλλά ο Μπιν Σαλμάν που ενεργεί ως κυβερνήτης της χώρας, καθώς ο πατέρας του είναι άρρωστος, υπόσχεται ότι  ο ουρανοξύστης θα γίνει πραγματικότητα.

Εάν ολοκληρωθεί ο νέος ουρανοξύστης θα είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο και θα έχει υπερδιπλάσιο ύψος του Μπουρτζ Χαλίφα, του ουρανοξύστη στο Ντουμπάι που ολοκληρώθηκε το 2010 και είναι μέχρι σήμερα το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με τα 828 μέτρα.
Το ψηλότερο κτίριο στο Ριάντ σήμερα είναι ο Πύργος PIF, ο οποίος έχει ύψος 385 μέτρα και ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία.

Το νέο αραβικό κτίριο αντιπροσωπεύει μια πρόκληση ακόμη και για το διάσημο γραφειο του Νόρμαν Φόστερ, το υψηλότερο κτίριο που έχει κατασκευάσει μέχρι τώρα είναι ο πύργος JPMorgan Chase στη Νέα Υόρκη,  στα 423 μέτρα ύψος.