Skip to main content

ΟΠΕΚ: Παρατείνονται οι μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου

REUTERS/Nick Oxford

Τον περασμένο Νοέμβριο τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ υπό την Ρωσία συμφώνησαν σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους

Στην παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους συμφώνησαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ που μειώνουν εθελοντικά την πετρελαϊκή παραγωγή τους στο πρώτο τρίμηνο.

Τον περασμένο Νοέμβριο τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ υπό την Ρωσία συμφώνησαν σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους αναφορικά με ημερήσιες ποσότητες μείωσης περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του έτους υπό τον ηγετικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας ως προς την απόφασή της να προχωρήσει εθελοντικά στην ημερήσια μείωση της παραγωγής της.

Το Κουβέιτ θα μειώσει την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή του κατά 135.000 βαρέλια μέχρι τον Ιούνιο, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου.

Ρωσία: Μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως στο τέλος του δεύτερου φετινού τριμήνου

Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να μειώνει το όγκο των πετρελαϊκών εξαγωγών της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA επικαλούμενο το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.

Το Ριάντ υπολογίζει στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα οικονομικής διαφοροποίησης που προορίζεται ακριβώς για να σταματήσει το βασίλειο να εξαρτάται από τις εξαγωγές αργού.

Στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, άλλες χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Μόσχας και του Ριάντ και θα μειώσουν την παραγωγή για άλλους τρεις μήνες, όπως το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν.

Η συντονισμένη αυτή στρατηγική είχε αποκαλυφθεί την άνοιξη του 2023 για συνολικά 1,6 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, πριν ενισχυθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ενόψει των παρατάσεων αυτών, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από το Νοέμβριο.

Το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας έφθασε σε υψηλό μηνός, στα 83,55 δολάρια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters