Skip to main content

Μπορούν οι millennials να γίνουν «η πλουσιότερη γενιά»;

REUTERS/Hannah McKay

Τι δείχνει η ετήσια έκθεση Wealth Report

Μια γιγαντιαία μεταφορά πλούτου κατά την επόμενη δεκαετία περίπου θα καταστήσει τους millennials πιθανότατα «την πλουσιότερη γενιά στην ιστορία», σύμφωνα με έκθεση της παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Knight Frank.

Η ετήσια έκθεση Wealth Report, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στη λεπτομερή της μορφή την επόμενη εβδομάδα, εξετάζει τις τελευταίες τάσεις στην ακίνητη περιουσία και την οικονομία σε όλο τον κόσμο.

Διαπίστωσε ότι, κατά τα επόμενα 20 χρόνια, η λεγόμενη σιωπηλή γενιά – όσοι γεννήθηκαν συνήθως από το 1928 έως το 1945 – και οι baby boomers – που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 – θα «παραδώσουν τα ηνία» σε όσους γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996, όταν μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Μόνο στις ΗΠΑ, η Knight Frank δήλωσε ότι η μετατόπιση αυτή θα οδηγήσει σε μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των γενεών, «καθιστώντας τους εύπορους millennials την πλουσιότερη γενιά στην ιστορία».

Έρχεται σε μια εποχή που έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί millennials και ενήλικες της γενιάς Z δυσκολεύονται να φτάσουν στα ίδια βήματα με εκείνους των προηγούμενων γενεών – πόσο μάλλον να βρουν χώρο στον προϋπολογισμό τους για επενδύσεις. Η γενιά Z ορίζεται γενικά ως τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2012.

Η εκτίναξη των ενοικίων, η αύξηση του πληθωρισμού και το φοιτητικό χρέος έχουν συμβάλει στην προσπάθεια των millennials να αγοράσουν το δικό τους σπίτι ή να δημιουργήσουν τις αποταμιεύσεις τους. Για αρκετά χρόνια, ωστόσο, αυτές οι συνθήκες έχουν τροφοδοτήσει μια άποψη ότι οι millennials είναι τεμπέληδες.

Ο Liam Bailey, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Knight Frank, δήλωσε ότι η μεταφορά περιουσίας πραγματοποιείται εν μέσω «κοσμογονικών αλλαγών» στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία.

Η κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, είναι ένας τομέας όπου υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των γενεών στις επενδυτικές προτεραιότητες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC