Skip to main content

Η Microsoft επενδύει και στον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της OpenAI

Η γαλλική startup Mistral AI αναπτύσσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα

Mία νέα στρατηγική συνεργασία με τη γαλλική Mistral AI ανακοίνωσε η Microsoft. Πρόκειται για μία startup που θεωρείται η ευρωπαϊκή απάντηση στην OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT. Και η κίνηση αυτή αποκαλύπτει ότι ο αμερικανικός κολοσσός λογισμού θέλει να επεκταθεί πέρα από το δημοφιλές chatbot, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε ανακοίνωσή της η Microsoft αναφέρει ότι επενδύει στην μόλις 10 μηνών εταιρεία για να τη βοηθήσει να ξεκλειδώσει νέες εμπορικές ευκαιρίες και να επεκταθεί στις διεθνείς αγορές, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την οικονομική συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος της αμερικανικής OpenAI.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή τεχνολογία

Βάσει της συμφωνίας τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) της Mistral – η τεχνολογία πίσω από τα προϊόντα της generative ΑΙ – θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (cloud computing), Azure, της Microsoft. Μέχρι στιγμής μόνο τα LLM της OpenAI φιλοξενούνται στην πλατφόρμα.

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, τόνισε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία είναι ένα ισχυρό σήμα στην εμπιστοσύνη της εταιρείας του στην ευρωπαϊκή τεχνολογία. «Πραγματικά πιστεύω ότι αυτή η ημέρα είναι μία από τις πιο σημαντικές ως προς τη στήριξη της Microsoft στην τεχνολογία της Ευρώπης» δήλωσε στο CNBC, στο περιθώριο του Mobile World Congress της Βαρκελώνης.