Skip to main content

Η Κίνα μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο στα πενταετή στεγαστικά δάνεια

REUTERS/Tingshu Wang

Στο 3,95% από 4,20%

Η κινεζική Κεντρική Τράπεζα μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο αναφοράς στα πενταετή στεγαστικά δάνεια, ενισχύοντας τις προσπάθειές της για να τονώσει την αγορά ακινήτων.

Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το πενταετές βασικό επιτόκιο (LPR) στο 3,95% από 4,20%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του πενταετούς LPR από τότε που εφαρμόστηκε το επιτόκιο το 2019. Η Κίνα μείωσε για τελευταία φορά το πενταετές LPR κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούνιο του 2023.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μειώσει το επιτόκιο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό. «Αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα. Ο μεγαλύτερος κύκλος μείωσης των επιτοκίων στην ιστορία έχει ξεκινήσει”, σχολίασε ο Γιαν Γιουεζίν, αναλυτής στο Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας E-House. «Η απόφαση της BPC θα επηρεάσει άμεσα τον τομέα των ακινήτων μειώνοντας το κόστος δανεισμού», πρόσθεσε.

«Οι περισσότεροι Κινέζοι  δεν αγοράζουν σπίτι λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού», τόνισε ο Μπεν Μπένετ, αναλυτής στην Legal and General Investment Management στο Χονγκ Κονγκ, σχολιάζοντας την κίνηση της Τράπεζας.

Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε πάντως αμετάβλητο στο 3,45% το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους – το οποίο αποτελεί το κριτήριο για τα περισσότερα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Κίνα.

Πολλοί αναλυτές και επενδυτές αναμένουν περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της κατανάλωσης και των τιμών στην αγορά ακινήτων. «Μένει να δούμε αν αυτό θα είναι αρκετό για να διατηρήσει τη δυναμική, καθώς οι  αγορές εξακολουθούν να αναζητούν περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, που στοχεύουν κυρίως στην κατανάλωση», τόνισε ο Κρίστοφερ Γουόνγκ, αναλυτής συναλλάγματος στην OCBC. Πρόσθεσε πάντως πώς «πρόκειται για μια σημαντική μείωση επιτοκίων που δείχνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σοβαροί».