Skip to main content

Καμπανάκι DBRS: Αυξάνεται η έκθεση των τραπεζών παγκοσμίως, σε απλήρωτα δάνεια για ακίνητα

H απότομη πτώση της ζήτησης για χώρους γραφείων, καθώς όλο και περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι, έχει πλήξει τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων

Για περαιτέρω απώλειες των τραπεζών από τα δάνεια για εμπορικά ακίνητα, προειδοποιεί ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Morningstar DBRS,  καθώς η συντριπτική πτώση των τιμών οδηγεί όλο και σε περισσότερες αθετήσεις πληρωμών.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η απότομη πτώση της ζήτησης για χώρους γραφείων, καθώς όλο και περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι, έχει πλήξει τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων.

Οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα ανοίγματα των τραπεζών σε ακίνητα, με την νευρικότητα να εστιάζεται στους μικρότερους πιστωτικούς οργανισμούς, New York Community Bank και Deutsche Pfandbriefbank (PBBG.DE), οδηγώντας σε απότομη πτώση των αντίστοιχων τιμών των μετοχών τους.

Ήδη μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων της Wells Fargo και της JPMorgan στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Deutsche Bank στη Γερμανία, έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερα  αποθεματικά, για να καλύψουν πιθανές απώλειες ιδίως από την έκθεσή τους σε δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιδείνωση του κλίματος θα συμβάλει πιθανότατα στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει σε σημείωμά της η Moringstar DBRS, με τους κινδύνους να επιδεινώνονται από την αυστηροποίηση των τραπεζικών προτύπων δανεισμού.

Ενώ ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών στα εμπορικά ακίνητα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένος για τους περισσότερους πιστωτικούς οργανισμούς, μετά την τραπεζική αναταραχή της περασμένης άνοιξης, «οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να προβούν σε περαιτέρω προσαρμογές εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη στον τομέα», προστίθεται στο σημείωμα.

«Δεδομένης της αναζωπύρωσης των πιέσεων στην αγορά μετά την τραπεζική αναταραχή της περασμένης άνοιξης, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των καταθετών και τη ρευστότητα των τραπεζών» τόνισε η DBRS.

naftemporiki.gr