Skip to main content

ΗΠΑ: Νέο mega-deal στην ενέργεια, η Diamondback εξαγόρασε την Endeavor έναντι 26 δισ. δολαρίων

REUTERS/Angus Mordant

Δημιουργείται ένας κολοσσός πετρελαίου αξίας άνω των 50 δισ.

Οι άλλοτε αντίπαλοι Diamondback Energy και Endeavor Energy Resources συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν ένα κολοσσό πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και η πρόθεση για την απόκτηση προνομιακών εκτάσεων τροφοδοτούν την ενοποίηση στον ενεργειακό τομέα.

Η Diamondback Energy κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της,  Endeavor Energy, μέσω μιας συμφωνίας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Diamondback θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με 117,3 εκατ. σε μετοχές και 8 δισ. δολάρια σε μετρητά, ανέφεραν οι δύο εταιρείες με έδρα το Midland του Τέξας.

Οι μέτοχοι της Diamondback θα κατέχουν το 60,5% της εταιρείας μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και οι μέτοχοι της Endeavor θα κατέχουν το 39,5%.

«Αυτός είναι ένας συνδυασμός δύο ισχυρών, καθιερωμένων εταιρειών που συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν μια “απαραίτητη” ανεξάρτητη εταιρεία πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Diamondback, Travis Stice. «Με αυτόν τον συνδυασμό, η Diamondback όχι μόνο γίνεται μεγαλύτερη, αλλά και καλύτερη».

Ανθεκτική οικονομία

Δύο μεγάλες εξαγορές από την Exxon Mobil και τη Chevron στα τέλη του περασμένου έτους συνέβαλαν στην αύξηση των συμφωνιών στον τομέα. Πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία αποδεικνύεται εκπληκτικά ανθεκτική και ότι για πολλές εταιρείες, η δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά, ακόμη και εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Η Endeavor διερευνούσε το ενδεχόμενο πώλησης εδώ και χρόνια, προσελκύοντας ενδιαφέρον από τις εταιρείες Shell, Exxon και Pioneer Natural Resources κατά καιρούς, αναφέρει η Wall Street Journal.

Οι δύο εταιρείες, με έδρα η μία απέναντι από την άλλη στο Midland, την καρδιά της λεκάνης Permian, θα έχουν συνολικά 838.000 καθαρά στρέμματα και θα έχουν καθαρή παραγωγή 816.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει το καθαρό χρέος της Endeavor, έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Diamondback. Η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το μέρος της μέσω ενός συνδυασμού μετρητών στο ταμείο, πιστωτικής διευκόλυνσης, προθεσμιακών δανείων και ομολόγων.

Η λεκάνη Permian, η οποία εκτείνεται στο Δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η παραγωγή της χώρας εκτινάχθηκε σε υψηλό-ρεκόρ πέρυσι – ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία κατά περίπου 45% – χάρη σε μεγάλο βαθμό στις πηγές στην περιοχή, στις οποίες μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις και οι οποίες μπορούν να τεμαχιστούν φθηνότερα και ταχύτερα από εκείνα σε πολλές άλλες περιοχές.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, CNBC