Skip to main content

Έτσι νίκησα τον Έλον Μασκ: Ο δικηγόρος που του έκοψε τον μισθό, εξηγεί

REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

«Τον άφησα απλά να μιλάει. Και όσο περισσότερο μιλούσε...»

Πριν από λίγες ημέρες μία δικαστική απόφαση ερμηνεύτηκε ως «ράπισμα» στον Έλον Μασκ, απειλώντας να του στερήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη.

Ένας εκ των μετόχων είχε προσφύγει κατά του μισθολογικού πακέτου του ύψους άνω των 55 δισ. δολαρίων στην Tesla, κρίνοντας ότι είναι «πέρα από κάθε λογική» και το δικαστήριο συμφώνησε ακυρώνοντας την αμοιβή. Δεν αποκλείεται να ασκηθεί έφεση, αλλά η πρώτη νίκη για τους επικριτές του Μασκ ήρθε.

Ο Γκρεγκ Βαράλο, δικηγόρος του ενάγοντα, αντιμετώπισε τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο στη δικαστική αίθουσα, εξετάζοντας τον κατ’ αντιπαράσταση, εξήγησε στη Wall Street Journal τι ακριβώς συνέβη.

«Προσπαθούσε να ασκήσει έλεγχο στην αίθουσα του δικαστηρίου. Του έθετα μια ερώτηση, που έπρεπε να απαντηθεί με “ναι ή όχι” και εκείνος ξεκινούσε μία μακροσκελή απάντηση» λέει στη WSJ. «Η συνηθισμένη κίνηση εκεί θα ήταν να τον διακόψω, να τον καλέσω να πει  “ναι ή όχι” και να ζητήσω από το δικαστήριο να του δώσει εντολή να απαντήσει στην ερώτηση», εξηγεί. Ωστόσο, «είχα απλά μια διαίσθηση ότι πρέπει να τον αφήσω ήσυχο. Όσο περισσότερο μιλούσε τόσο πιο άσχετα ήταν αυτά που έβγαιναν από το στόμα του και απλώς ντρόπιαζε τον εαυτό του».

Μασκ: Τι κάνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο όταν χάνει δικαστική διαμάχη; «Μετακομίζει»

Ο Βαράλο είναι από τους κορυφαίους δικηγόρους σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Ντέλαγουερ και έχει περάσει πολλές δεκαετίες στην άλλη πλευρά, εκπροσωπώντας μεγάλες εταιρείες όπως η Goldman Sachs και η 21st Century Fox. Ξέρει λοιπόν πολύ καλά πώς σκέφτονται οι επιχειρηματίες.

Η μήνυση του 2018

Η απόφαση-βόμβα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ, ήρθε περισσότερα από πέντε χρόνια αφότου ο μέτοχος της Tesla κατέθεσε τη μήνυση, ζητώντας από το επιχειρηματικό δικαστήριο της πολιτείας να ακυρώσει το πακέτο αμοιβών του Μασκ στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μήνυση υποστήριζε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla ήλεγχε τη διαδικασία έγκρισης των αμοιβών και ότι το διοικητικό συμβούλιο παραπλάνησε τους επενδυτές Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι δεν υπαγόρευσε ποτέ τους όρους του μισθολογικού του προγράμματος.

Η δικαστής της υπόθεσης, Κάθλιν Μαρκόμικ, διαπίστωσε ότι η διαδικασία για την εξασφάλιση της έγκρισης της αποζημίωσης του Μασκ ήταν «βαθιά λανθασμένη» και συμφώνησε να ακυρώσει το πακέτο του CEO, το οποίο εκτιμήθηκε σε 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ ανώτατο όριο.