Skip to main content

Shell: Αυξημένα κέρδη για το 2023 buyback ύψους 3,5 δισ. δολαρίων

REUTERS/Chris Helgren

Η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 28,25 δισ. δολαρίων για το σύνολο του 2023

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος  κατά 4% και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων.

Η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 28,25 δισ. δολαρίων για το σύνολο του 2023, μειωμένα κατά 29% σε σύγκριση με τα υψηλότερα ετήσια κέρδη της, ύψους 39,9 δισ. δολαρίων, το προηγούμενο έτος.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά κέρδη της Shell για το σύνολο του 2023 θα διαμορφώνονταν στα 27,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη συναίνεση που καταρτίζει η LSEG.

Η Shell ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 7,31 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν την ισχυρή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και βελτιστοποίησης, αντισταθμίζοντας την ασθενέστερη κίνηση των προϊόντων πετρελαίου.

Η Shell ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή κατά 4% για το τέταρτο τρίμηνο και δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι έχει πλέον ολοκληρώσει άλλα 3,5 δισ. δολάρια από τις επαναγορές μετοχών που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Wael Sawan δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εταιρεία «σημείωσε πρόοδο» πέρυσι. «Καθώς μπαίνουμε στο 2024 συνεχίζουμε να απλοποιούμε την οργάνωσή μας με έμφαση στην παροχή περισσότερης αξίας με λιγότερες εκπομπές», προσέθεσε.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 43,5 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους, σε σύγκριση με 40,5 δισ. δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έχουν καταγράψει πτώση περίπου 4,8% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από CNBC