Skip to main content

Η πρώτη χρηματιστηριακή αίθουσα μόνο για γυναίκες traders στον Αραβικό Κόλπο

Στη Δύση δεν θα χαρακτηρίζαμε ποτέ κάτι τέτοιο κοινωνική πρόοδο - Για τα δεδομένα του Αραβικού Κόλπου όμως αυτό που έκανε το Κουβέιτ ήταν... επαναστατικό

Πριν από ακριβώς 21 χρόνια, στις 28 Ιανουαρίου του 2003,  σε μία εποχή ακόμη που οι γυναίκες στο Κουβέιτ δεν είχαν εξασφαλίσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι,  το αραβικό βασίλειο ανοίγει την πρώτη αίθουσα διαπραγμάτευσης μετοχών αποκλειστά για γυναίκες στον Περσικό Κόλπο.

Να σημειωθεί ότι επισήμως δεν απαγορευόταν σε γυναίκες να εργάζονται ως traders (και υπήρχαν κάποιες ελάχιστες σε χρηματιστηριακές εταιρείες). Ωστόσο το γεγονός ότι θα έπρεπε να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με τους άνδρες συναδέλφους τους, σήμαινε στην πράξη ότι δεν ήταν τόσο εύκολο πρόσβαση στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Με την απόφαση αυτή του Κουβέιτ προσελήφθησαν ουσιαστικά οι πρώτες γυναίκες traders στην περιοχή.

Σε ανταπόκριση της Chicago Tribune από το Κουβέιτ, μία επαγγελματίας δήλωνε ότι η εργασία σε χρηματιστηριακές αίθουσες γεμάτες άνδρες θα ήταν «εξαιρετικά άβολη». Το να υπάρχουν ξεχωριστές εγκαταστάσεις για τα δύο φύλα δεν είναι βεβαίως αυτό που στη Δύση θα ονομάζαμε κοινωνική πρόοδος. Αλλά στο Κουβέιτ, οι γυναίκες το είδαν ως ένα από τα μικρά βήματα προς μία σταθερή πρόοδο.

Τα πολιτικά δικαιώματα

Οι γυναίκες του Κουβέιτ απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 2005, δηλαδή δύο χρόνια αφότου τους δόθηκε η δυνατότητα να εργάζονται σε ξεχωριστές αίθουσες ως traders. Έως τότε δεν μπορούσαν να ψηφίσουν ή να υποβάλουν υποψηφιότητα για θέσεις στην Εθνοσυνέλευση του Κουβέιτ, κυρίως λόγω της αντίθεσης από ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το 1999, ο μονάρχης του Κουβέιτ, Εμίρης Σεΐχης Jaber al-Ahmed al-Sabah, εξέδωσε διάταγμα που έδινε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Τι συνέβη; Το κοινοβούλιο της χώρας — ένα από τα πρώτα στην περιοχή — έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του εμίρη. Τότε λοιπόν απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το διάταγμα του ηγεμόνα.

Η θέση τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας

Πλέον κατέχουν πολλές κορυφαίες θέσεις στην τεράστια επενδυτική βιομηχανία της χώρας και ένα αυξανόμενο μερίδιο ανώτερων κυβερνητικών θέσεων. Περίπου το ήμισυ των γυναικών εργάζονται εκτός σπιτιού και τόσο στη νομοθεσία όσο και στην πράξη, οι γυναίκες αμείβονται ανάλογα με τους άνδρες για την ίδια εργασία. Στον Αραβικό Κόλπο, αυτό είναι σχεδόν επαναστατικό.

Ήδη από το 2003 πάντως απολάμβαναν ελευθερίες άγνωστες στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες του Κόλπου. Κατείχαν πτυχία μηχανικού και νομικής, οδηγούσαν τα δικά τους αυτοκίνητα και άνοιγαν τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.