Skip to main content

Μπιλ Άκμαν: Απέκτησε το 5% του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ

REUTERS/Mike Blake

Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 2,6 δισ. δολάρια

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν και η σύζυγός του Νέρι Όξμαν εξαγοράζουν σχεδόν το 5% του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ.

Στην πρώτη από όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς σημαντική επένδυση του ζευγαριού στο Ισραήλ, θα εξαγοράσουν το 5% του Χρηματιστηρίου για περίπου 17 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε η πώληση μεριδίου 18,5% σε μια ομάδα ξένων και εγχώριων επενδυτών έναντι 242 εκατ. σέκελ (64 εκατ. δολάρια), με τον Άκμαν και την Όξμαν να είναι οι μόνοι που κατονομάζονται. Οι μετοχές πωλήθηκαν με έκπτωση 5%.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου ότι θα προσφέρει 17.156.677 μετοχές στην τιμή των 20,60 σέκελ (5,50 δολάρια) ανά μετοχή.

«Η συναλλαγή προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε όλο το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αυστραλία, γεγονός που αντανακλά την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης που δίνεται τόσο στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ όσο και στην ισραηλινή οικονομία γενικότερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μεταξύ των επιφανών αγοραστών ήταν η Νέρι Όξμαν και ο Μπιλ Άκμαν  που συμφώνησαν να αγοράσουν περίπου 4,9% μετοχικό μερίδιο στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ».

Ο Άκμαν είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Pershing Square Capital Management με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 2,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Billionaires Index του Bloomberg.

Είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στη χώρα στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε την ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Ως απόφοιτος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, επέκρινε έντονα τη σχολή τους τελευταίους μήνες επειδή απέτυχε να ξεριζώσει τον αντισημιτισμό στους κόλπους της. Μάλιστα, η πρώτη μαύρη πρόεδρος του πανεπιστημίου, Κλοντίν Γκέι τελικά παραιτήθηκε εν μέσω των επιθέσεων του Άκμαν και των κατηγοριών σε βάρος της για λογοκλοπή.

Η σύζυγός του είναι Αμερικανο-Ισραηλινή σχεδιάστρια και καθηγήτρια.