Skip to main content

«Και γιατί με απολύετε;» – «Πώς… είπατε;» – Mια απόλυση που έγινε viral (βίντεο)

Τι απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος για το θέμα

Όταν,  της ήρθε μήνυμα για μια 15λεπτη κλήση  στο Zoom, η 27χρονη Μπρίτανι Πιτς, εργαζόμενη στις πωλήσεις, ήταν ήδη «υποψιασμένη». Είχε μάθει πως τέτοια μηνύματα είχαν λάβει και άλλοι συνάδελφοί της στην Cloudflare, εταιρεία -πάροχο υπηρεσιών δικτύωσης και κυβερνοασφάλειας που βασίζονται στο cloud.

Και όταν «χτύπησε» η κλήση, πάτησε το πλήκτρο εγγραφής στο τηλέφωνό της. Το βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και δίχασε.

«Δεν μετανιώνω που το μοιράστηκα», δήλωσε η πρώην υπάλληλος της Cloudflare στην εφημερίδα The Wall Street Journal. «Έχω λάβει τόσα πολλά μηνύματα από ανθρώπους που μου λένε: “Μακάρι να είχα υπερασπιστεί τον εαυτό μου με τον τρόπο που το έκανες εσύ”». Επίσης , αξιόπιστες εταιρείες με προσέγγισαν και μου είπαν: “Θέλω κάποια σαν εσένα στην ομάδα πωλήσεων μου”», είπε.

Η συνομιλία

Η συζήτηση ξεκινά με κάποιον άνδρα- στην πορεία μπήκε στον διάλογο και μία κυρία – που λέει στην Πιτς ότι απολύεται γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες απόδοσης του 2023. 

«Θα σε διακόψω εδώ», απαντά η κοπέλα, που συνεχίζει λέγοντας ότι  στους τρεις μήνες που εργάζεται, ο διευθυντής της μόνο καλά λόγια της έλεγε

Όταν ζητά επιμόνως  λεπτομέρειες σχετικά με την απόδοσή της και πώς αυτές οδήγησαν στην απόλυσή της,  τα δύο άτομα που της μιλούν αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες. Ο ένας λέει ότι αποτελεί μέρος μιας συλλογικής αξιολόγησης της αποδοτικότητας. Η άλλη λέει αορίστως ότι θα επικοινωνήσει  μαζί της για να μοιραστεί όσες περισσότερες συγκεκριμένες πληροφορίες μπορεί.

Η 27χρονη, ρωτά επίσης επανειλημμένα γιατί ο διευθυντής της δεν ήταν στην κλήση, χωρίς ουσιαστικά να παίρνει απάντηση.

Ακόμη πιο ενοχλητική έκανε την ατμόσφαιρα, το συγκαταβατικό ύφος των δύο εκπροσώπων της εταιρείας.  Εκφράσεις όπως «Καταλαβαίνω πως νιώθεις», «Λυπάμαι που αισθάνεσαι έτσι» και «Οτιδήποτε και να πούμε δεν θα νιώσεις καλύτερα», έκαναν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

«Πρέπει να είναι πολύ εύκολο για εσάς να πραγματοποιείτε αυτές τις μικρές 10λεπτες, 15λεπτες ενημερώσεις, να λέτε σε κάποιον ότι απολύεται, να καταστρέφετε εντελώς όλη του τη ζωή, χωρίς καμία εξήγηση», λέει η Πιτς στο βίντεο. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά τραυματική κατάσταση».

@brittanypeachhh

Original creator reposting: brittany peach cloudflare layoff. When you know you’re about to get laid off so you film it 🙂 this was traumatizing honestly lmao #cloudflare #techlayoffs #tech #layoff

♬ original sound – Brittany Pietsch

Η Μπρίτανι  απολύθηκε την περασμένη Τρίτη και  δημοσίευσε το βίντεο στο TikTok την Τετάρτη χωρίς να αναφέρει το όνομα της εταιρείας .

Σύμφωνα με την απολυμένη εργαζόμενη, κάποιος άλλος πήρε το βίντεο, πρόσθεσε το όνομά της και αυτό του πρώην εργοδότη της και το μοιράστηκε στο X και σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Έκτοτε, αυτό προβλήθηκε εκατομμύρια φορές.

Ένας από τους χρήστες που το είδαν ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare, Μάθιου Πρινς.  

«Το βίντεο είναι οδυνηρό για μένα» έγραψε ο Πρινς στο X την περασμένη εβδομάδα, παραδεχόμενος ότι η απόλυση της κοπέλας δεν ήταν «ούτε κατά διάνοια τέλεια» και ότι «η εταιρεία θα μάθει από τα λάθη της»

Όπως είπε, η εταιρεία απέλυσε περίπου 40 πωλητές αυτό το τρίμηνο, αριθμό που τον χαρακτήρισε φυσιολογικό.

«Κάθε υγιής οργανισμός πρέπει να απομακρύνει τους ανθρώπους που δεν αποδίδουν. Αυτό δεν ήταν το λάθος εδώ. Το λάθος ήταν ότι δεν ήμασταν πιο ευγενικοί και ανθρώπινοι» ανέφερε.

«Όταν λαμβάνουμε την απόφαση να χωρίσουμε τους δρόμους μας με έναν υπάλληλο, βασίζουμε την απόφασή μας σε μια επισκόπηση των ικανοτήτων του υπαλλήλου να ανταποκριθεί σε μετρήσιμους στόχους απόδοσης. Πιστεύουμε ότι το σωστό είναι να απομακρύνουμε το συντομότερο δυνατό από την ομάδα, ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι είναι απίθανο να πετύχουν, ώστε να μπορέσουν να βρουν αλλού την κατάλληλη θέση γι’ αυτούς», είπε επίσης.

Δίχασε

Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς η απόλυση του Pietsch -και η βιντεοσκόπηση- δίχασε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι χαρακτήρισαν απαράδεκτο τον τρόπο της απόλυσης και άλλοι δήλωσαν ότι η στάση της Πιτς ήταν αναξιοπρεπής.

Προτιμότερο δια ζώσης

Καθώς οι εταιρείες προχωρούν σε περικοπές τον τελευταίο χρόνο, τα στελέχη και οι ομάδες ανθρώπινου δυναμικού προβληματίζονται για το πώς θα  ανακοινώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,   τα κακά νέα στους εργαζόμενους. Ο ακατάλληλος χειρισμός των απολύσεων μπορεί να βλάψει τη φήμη του εργοδότη και να πλήξει το ηθικό όσων παραμένουν. Τα υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας, όπου οι κλήσεις Zoom αντικαθιστούν τις προσωπικές συναντήσεις, έχουν επιτείνει τις επιπλοκές σε ένα ήδη δύσκολο έργο.

Η Φίλις Χάρτμαν,  πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων ανθρώπινων πόρων PGHR Consulting, δήλωσε ότι οι δια ζώσης απολύσεις είναι προτιμότερες από τις βιντεοκλήσεις.

«Αλλά αυτό δεν είναι το κύριο ζήτημα με το βίντεο της Πιτς, είπε. Ο προιστάμενός της θα έπρεπε να είναι παρών στην κλήση Και οι άνθρωποι που έκαναν την απόλυση θα έπρεπε να είχαν λάβει περισσότερες πληροφορίες από την εταιρεία σχετικά με τους λόγους της απόλυσης».

 naftemporiki.gr