Skip to main content

TSMC: Η εταιρεία που κινεί τον κόσμο δίνει σήμα ανάκαμψης

Reuters

Είναι βασικός προμηθευτής κολοσσών όπως η Apple και η Nvidia και η σημασία της γίνεται αισθητή κάθε φορά που υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις με επίκεντρο την Ταϊβάν

Ελαφρώς μειωμένα, αλλά υψηλότερα των προσδοκιών, ήταν έσοδα και κέρδη της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) το τρίτο τρίμηνο του έτους. Αυτό που όμως πρωτίστως ικανοποίησε αναλυτές και επενδυτές ήταν το θετικό σήμα, που έστειλε για τη ζήτηση τεχνολογικών προϊόντων το 2024.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών, που συναντάμε στα πάντα, από τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις οικιακές συσκευές έως τα αυτοκίνητα, θεωρείται ένα «βαρόμετρο» για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Όταν είναι ανοιχτή η όρεξη για τα προϊόντα της, σημαίνει ότι τα πάντα κινούνται με καλύτερες ταχύτητες.

Είναι βασικός προμηθευτής κολοσσών όπως η Apple και η Nvidia και η σημασία της γίνεται αισθητή κάθε φορά που υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις με επίκεντρο την Ταϊβάν και πυροδοτούνται φόβοι για πλήγμα στην παγκόσμια προσφορά ημιαγωγών. Ανακοίνωσε ότι περιμένει αύξηση των εσόδων της κατά τουλάχιστον 8% στα 18,8 δισ. δολάρια το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, ενώ σχεδιάζει κεφαλαιουχικές δαπάνες από 28 έως 32 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους.

Αισιοδοξία με αστερίσκους

Η TSMC εμφάνισε καθαρά ύψους 238,7 δισ. δολαρίων Ταϊβάν (7,6 δισ. δολαρίων) επί εσόδων ύψους 625,5 δισ. δολαρίων Ταϊβάν. Για το σύνολο του έτους περιμένει αύξηση εσόδων της τάξης του 20% έως 25%. Και αυτό αποπνέει έναν τόνο αισιοδοξίας για τον τεχνολογικό κλάδο συνολικά.

Η αβεβαιότητα πάντως επιμένει. Πριν από λίγες ημέρες η Samsung Electronicss ανακοίνωσε πτώση λειτουργικών κερδών για 6ο διαδοχικό τρίμηνο, εν μέσω σχετικά υποτονικής ζήτησης για smartphones και επεξεργαστές μνήμης. Αυτό εν μέρει έχει να κάνει και με την επιβράδυνση στην Κίνα, την κορυφαία, βάσει πωλήσεων, αγορά έξυπνων κινητών και επεξεργαστών στον κόσμο. Προκλήσεις αντιμετωπίζει και η Apple με τη νέα γενιά των iPhone, με πολλούς αναλυτές να έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση των κινητών της.