Skip to main content

Ο woke καπιταλισμός πήγε για ύπνο

Λάρι Φινκ: Γιατί το πρόσωπο του «woke καπιταλισμού» δεν λέει πια ESG - Εξηγεί το Axios.com

Το προβάδισμα των Ευρωπαίων έναντι των Αμερικανών σε όρους επένδυσης με βάση κριτήρια ESG έχει ανοίξει αισθητά την τελευταία διετία, σύμφωνα με νέα ανάλυση της ShareAction, η οποία συμπίπτει με ευρήματα που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό και η Morningstar.

Και αυτό έχει τη σημασία του, σημειώνει το Axios.com , θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ  φιλοξενούν τους μεγαλύτερους fund managers στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η BlackRock, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται να έχει περιορίσει αισθητά το ενδιαφέρον της για την προώθηση των ESG  στόχων.

Οι μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών μπορούν να προωθούν ψηφίσματα ζητώντας από τις εταιρείες να αποκαλύψουν περισσότερα για το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει η εφοδιαστική αλυσίδα τους, για το πόσα πλαστικά απορρίμματα παράγουν κτλ.

Τα ψηφίσματα αυτά εν συνέχεια τίθενται στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων προς ψηφοφορία. Οργανισμοί όπως η ShareAction παρακολουθούν ποια ψηφίσματα υπερψήφισαν οι BlackRock και άλλοι μεγάλοι fund managers. Η BlackRock δεν φαίνεται να έχει πια ιδιαίτερη διάθεση στήριξης τέτοιων ψηφισμάτων.

Αυτό ίσως να έχει κάνει και με το γεγονός ότι ο Λάρι Φινκ, CEO της BlackRock,  είχε δεχθεί επίθεση  ως το «πρόσωπο του woke καπιταλισμού». Η οξεία κριτική τον είχε οδηγήσει στο να πει ότι στο εξής δεν θα χρησιμοποιεί καν τον όρο ESG – που προέρχεται από τις λέξεις Environmental (περιβαλλοντικός), Social (κοινωνικός) και Governance (διακυβέρνηση).

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει να πιστεύει στην ανάγκη της πράσινης μετάβασης. Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει πως θεωρεί τους κλιματικούς κινδύνους, επενδυτικούς κινδύνους. Ωστόσο οι περισσότερες τοποθετήσεις της BlackRock είναι παθητικές επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τη δυνατόητα απο- επένδυσης αν μία εταιρεία αποτύχει να ανταποκριθεί επαρκώς σε κλιματικούς ή άλλους στόχους. Ο μόνος τρόπος να «σπρώξει» προς την κατεύθυνση αυτή είναι τα ψηφίσματα ESG, στα οποία γύρισε την πλάτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της ShareAction ενώ το 2021 η BlackRock είχε υπερψηφίσει το 40% των ψηφισμάτων ESG, to 2023 υπερψήφισε μόλις το 8%. Πτωτική και η τάση της Pioneer. Σύμφωνα με τη Morningstar το 2021 ψήφισε το 99% των βασικών ψηφισμάτων ESG, ενώ το 2023 μόλις το 35%.

Η απάντηση της BlackRock

Η BlackRock πάντως έδωσε τη δική της απάντηση στο Axios.com, που συνοδεύει το άρθρο του με τον καυστικό τίτλο: «Να πώς είναι όταν ο καπιταλισμός παίρνει έναν υπνάκο».

Το 2023 «πάρα πολλές προτάσεις ήταν υπερβολικές, στερούνταν οικονομικής αξίας ή ήταν απλώς περιττές και ήταν απίθανο να βοηθήσουν στην προώθηση της μακροπρόθεσμης αξίας των μετόχων», έγραψε η Joud Abdel Majeid, head of investment stewardship στη BlackRock. «Η πλειονότητα των προτάσεων αποτύγχαναν να αναγνωρίσουν ότι οι εταιρείες έκαναν ήδη αυτό που τα ψηφίσματα ζητούσαν» συμπλήρωσε.

Με λίγα λόγια μας λέει ότι το να προωθείς απλά ψηφίσματα χωρίς ουσία απλά για να ικανοποιείς μία woke ατζέντα, δεν λειτουργεί.