Skip to main content

Τζεφ Μπέζος: Πώς διάλεξε τα βιβλία ως το «καλύτερο προϊόν» για να πουλήσει στην Amazon

Τα βιβλία έχουν μοναδικό πλεονέκτημα που τα καθιστούσε ιδανικά για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η Amazon μπορεί να είναι ένα  ηλεκτρονικό «κατάστημα των πάντων», αξίας  1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα, αλλά όταν ιδρύθηκε πουλούσε αποκλειστικά βιβλία. Και ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος είχε εξηγήσει γιατί και πώς επέλεξε τα βιβλία ως το ιδανικό προϊόν για να πουλήσει σε μία «χαμένη» συνέντευξη που ηχογραφήθηκε συνέδριο της Special Libraries Union τον Ιούνιο του 1997 και θυμίζει σήμερα το CNBC.

Από όλα τα διαφορετικά προϊόντα που μπορεί κανείς να πουλήσει στο διαδίκτυο, τα βιβλία πρόσφεραν ένα «απίστευτα ασυνήθιστο όφελος», είπε ο Μπέζος.

«Υπάρχουν περισσότερα αντικείμενα στην κατηγορία των βιβλίων από όσα σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία, με διαφορά», είπε ο Μπέζος. «Η μουσική είναι το Νο. 2 — υπάρχουν περίπου 200.000 ενεργά μουσικά CD ανά πάσα στιγμή. Αλλά στον χώρο του βιβλίου, υπάρχουν πάνω από 3 εκατομμύρια διαφορετικά βιβλία παγκοσμίως ενεργά σε έντυπη μορφή ανά πάσα στιγμή σε όλες τις γλώσσες, [και] περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο μόνο στα αγγλικά».

Όταν ο Μπέζος ίδρυσε την Amazon το 1994, η βιομηχανία του Διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν ακόμα στα πρώτα τους στάδια. Ήξερε ότι θα χρειαζόταν λίγος χρόνος για να γίνουν οι online αγορές πανταχού παρούσες. Έτσι ήθελε να ξεκινήσει με μια ιδέα που δεν θα μπορούσε να αναπαραχθεί από έναν πωλητή με μόνο φυσικές τοποθεσίες.

«Όταν έχεις τόσα πολλά αντικείμενα, μπορείς κυριολεκτικά να φτιάξεις ένα κατάστημα στο διαδίκτυο που δεν θα μπορούσε να υπάρξει με άλλο τρόπο», εξήγησε. «Αυτό είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, γιατί ο Ιστός εξακολουθεί να είναι μια νηπιακή τεχνολογία. Βασικά, αυτή τη στιγμή, εάν μπορείτε να κάνετε πράγματα χρησιμοποιώντας μια πιο παραδοσιακή μέθοδο, πιθανότατα θα πρέπει να τα κάνετε χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο» έλεγε στο μακρινό 1997.

Ωστόσο, ο Μπέζος υπαινίχθηκε από τότε τις δυνατότητες επέκτασης της εταιρείας, σημειώνοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς».

«Αυτή είναι η Ημέρα 1», πρόσθεσε. «Αυτή είναι η αρχή. Αυτό είναι το στάδιο Kittyhawk του ηλεκτρονικού εμπορίου».

Παραλληλισμοί μεταξύ του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης

Τα σχόλια του Μπέζος κατά τη «βρεφική ηλικία» του Διαδικτύου απηχούν τον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες της τεχνολογίας σήμερα μιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει τον ίδιο τον ιδρυτή της Amazon, ο οποίος αυτή τη στιγμή υποστηρίζει μια startup αναζήτησης στο Διαδίκτυο που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, αξίας 520 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας χρυσής εποχής τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Μπέζος σε μια δήλωση του 2019. «Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ήδη οδηγήσει σε εφευρέσεις που προηγουμένως ζούσαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας – και έχουμε ξύσει μόνο την επιφάνεια του εφικτού».

Όπως και στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, δεν υπάρχει καθορισμένος οδικός χάρτης για τη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – μόνο ένας συνδυασμός αισιοδοξίας και επιφυλακτικότητας από πολλούς διακεκριμένους της τεχνολογίας.

Ο Μπιλ Γκέιτς συνέκρινε την τεχνητή νοημοσύνη με την πυρηνική ενέργεια, για παράδειγμα — αποκαλώντας και τις δύο τεχνολογίες «πολλά υποσχόμενες και επικίνδυνες» σε μια ομιλία του 2019. Πιο πρόσφατα, η δραματική αποχώρηση και επιστροφή του Διευθύνοντος Συμβούλου της OpenAI, Sam Altman, στην εταιρεία του φέρεται να προήλθε από ανησυχίες σχετικά με το «κυνήγι» κερδών σε βάρος της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμη και ο Μπέζος, ο οποίος είναι κατηγορηματικά υπέρ της AI, αναγνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους της. Ωστόσο, πιστεύει ότι θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να δημιουργήσει «καλύτερα φάρμακα και καλύτερα εργαλεία για την ανάπτυξη περισσότερων τεχνολογιών», όπως είπε στον podcaster Lex Fridman τον Δεκέμβριο.

«Ακόμη και μπροστά σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, η δική μου άποψη είναι ότι αυτά τα ισχυρά εργαλεία είναι πολύ πιο πιθανό να μας βοηθήσουν και να μας σώσουν, παρά να μας βλάψουν και να μας καταστρέψουν», κατέληξε ο Μπέζος.