Skip to main content

Τα λάθος «αστέρια» της ΕΕ – Γιατί η Γαλλία λιώνει εκατομμύρια κέρματα του ευρώ

Blame game μεταξύ κυβέρνησης και εθνικού νομισματοκοπείου

Η Γαλλία κατέστρεψε και επανεκτύπωσε 27 εκατομμύρια κέρματα του ευρώ , αφού έκανε το λάθος να μην ζητήσει από την ΕΕ την έγκριση του σχεδιασμού τους.

Το Monnaie de Paris, το νομισματοκοπείο της χώρας, παρήγαγε κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών με νέο σχέδιο τον Νοέμβριο, αλλά αργότερα ανακάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν απεικονιστεί τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν ήταν σύμφωνος με τις πολύ αυστηρές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι χώρες μπορούν να αλλάζουν εκείνο το μοτίβο της πλευράς των κερμάτων που φέρει τα εθνικά χαρακτηριστικά , κάθε 15 χρόνια. Αλλά χρειάζονται το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και από τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους εντός επτά ημερών.

Παρότι η Γαλλία επικοινώνησε με την Επιτροπή τον Νοέμβριο, πριν υποβάλει επίσημο αίτημα για την έγκριση του σχεδίου, το νομισματοκοπείο προχώρησε χωρίς να περιμένει την έγκριση της ΕΕ.

Στη συνέχεια δέχθηκε ανεπίσημη σύσταση από την Κομισιόν, στην οποία τονιζόταν ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, όπως ανέφερε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στο POLITICO, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τα νέα κέρματα επρόκειτο να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire στην έδρα του εθνικού νομισματοκοπείου στο Παρίσι. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό δεν συνέβη.

Τώρα, έχει ξεκινήσει ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών μεταξύ του Monnaie και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πηγή του POLITICO το εθνικό νομισματοκοπείο, είναι μια αυτόνομη δημόσια επιχείρηση και δεν αποτελεί μέρος της γαλλικής Διοίκησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα επωμιζόταν εξ ολοκλήρου το κόστος της επανεκτύπωσης των κερμάτων.

“Δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για τον Γάλλο φορολογούμενο, καθώς η εταιρεία θα το ενσωματώσει στα λειτουργικά της έξοδα”, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η ιστορία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το γαλλικό μέσο ενημέρωσης La Lettre, το οποίο επικαλέστηκε τον επικεφαλής του Monnaie, Marc Schwartz, λέγοντας ότι “το γαλλικό κράτος” ήταν υπεύθυνο.

Εντωμεταξύ, έχει ήδη προταθεί από τη γαλλική κυβέρνηση και επικυρωθεί από την Κομισιόν ο σχεδιασμός των νέων κερμάτων, ο οποίος παραμένει μυστικός. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, τα νέα κέρματα θα παρουσιαστούν πριν από την άνοιξη.

naftemporiki.gr