Skip to main content

Βρετανία: «Φέρτε τους πίσω» – Δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό «φρένο» κατά των μεταναστών εργαζομένων

Η στρατηγική για τη μείωση των μεταναστών κατά 300.000 ετησίως, απειλή για την εστίαση και τους χώρους φιιλοξενίας

Κατά τη διάρκεια του Fringe Festival του Εδιμβούργου το 2022, το ιταλικό εστιατόριο Gusto δεν μπορούσε να πουλήσει πίτσα.«Στον πιο εμπορικό μήνα της πόλης, έπρεπε να κλείνουμε δύο ημέρες την εβδομάδα επειδή δεν μπορούσαμε να πουλήσουμε πίτσα”, λέει ο διευθυντής του Gusto, Matt Snell. «Κάποιος που φτιάχνει πίτσα πρέπει να είναι εξειδικευμένος , κι εμείς δεν μπορούσαμε να τον βρούμε».

Η σωτηρία – σύμφωνα με τον Snell – ήρθε όταν συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα βίζας για ειδικευμένους εργαζόμενους. Με την προϋπόθεση ότι η Gusto θα μπορούσε να αποδείξει ότι η πρόσληψη στο εσωτερικό ήταν αδύνατη, η εταιρεία θα έπρεπε να πληρώνει στην κυβέρνηση 3.000 λίρες για άδεια πρόσληψης σεφ από το εξωτερικό με προσωρινή βίζα.

«Τους τελευταίους 18 μήνες προσλάβαμε 30 σεφ και δαπανήσαμε πάνω από 200.000 λίρες », λέει ο Snell. «Ήταν καλύτερη απάντηση στο ερώτημα αν έπρεπε κρατήσουμε τα εστιατόρια ανοιχτά ή κλειστά».

Αυτή η σανίδα σωτηρίας απειλείται τώρα από μια νέα πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης που πολλοί θεωρούν ότι δίνει προτεραιότητα στην αποφυγή του πολιτικού κόστους   έναντι του οικονομικού ρεαλισμού.

Σύμφωνα με τα σχέδια για τη μείωση των μεταναστών κατά 300.000 ετησίως, ο ελάχιστος απαιτούμενος μισθός για τη χορήγηση βίζας ειδικευμένου εργάτη θα αυξηθεί από τον Απρίλιο από 18.600 σε 29.000 λίρες. Το ποσό θα αυξηθεί αργότερα στις 34.500 λίρες για να φτάσει τελικά στις 38.700 λίρες μέχρι την άνοιξη του 2025. Το ίδιο όριο μισθού θα ισχύει για οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών πολιτών, που θέλει να φέρει μέλη της οικογένειάς του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και αυτό έχει μετατεθεί για το 2025 μετά από κυβερνητική στροφή που προκλήθηκε λόγω μιας γενικευμένης δυσαρέσκειας.

Οι εν λόγω αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν επιπλέον ανασταλτικό αντίκτυπο σε έναν κλάδο που εξακολουθεί να ταλανίζεται από το Covid, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την επακόλουθη κρίση κόστους ζωής, φοβούνται οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον επαγγελματικό οργανισμό UK Hospitality, η κυβέρνηση έλαβε την απόφασή της χωρίς καμία διαβούλευση.

Ο οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί επιχειρήσεις που διαχειρίζονται 100.000 χώρους εστίασης και φιλοξενίας έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών εκθέτοντας τις ανησυχίες του, μία εκ των οποίων έιναι το γεγονός ότι το 95% των 8.500 μεταναστών εργαζομένων που προσλήφθηκαν πέρυσι δεν θα ήταν επιλέξιμοι για θεώρηση βίζας βάσει των νέων ορίων.

Με τους μετανάστες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού του τομέα, ο πλήρης αποκλεισμός τους θα ενέτεινε τη φρενήρη προσπάθεια για την εξεύρεση προσωπικού. Το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στον τομέα, είναι ήδη υψηλό, 8% – περίπου 120.000 θέσεις ακάλυπτες θέσεις εργασίας . Η έλλειψη φτάνει το 10% για τους επικεφαλής σεφ και το 21% για τους σεφ παραγωγής,

Σε περιοχές όπως η Cumbria, αραιοκατοικημένη αλλά με μεγάλο αριθμό τουριστών, οι ελλείψεις είναι ακόμη πιο έντονες. Οι επιχειρήσεις στη Lake District είναι «απογοητευμένες και θυμωμένες» με τα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Gillian Haigh, διευθύνουσα σύμβουλο της Cumbria Tourism.

«Αλήθεια πίστεψαν ότι η αύξηση του ορίου μισθού θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να εντείνει την ακραία κρίση στην αγορά εργασίας;» λέει. “.

«Υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την οικονομία. Αυτοί [οι μετανάστες εργαζόμενοι] είναι ένα ζωτικό και σημαντικό στοιχείο και, κυρίως, καλύπτουν ένα κενό», υπογραμμίζει η Kate Nicholls, διευθύνουσα σύμβουλος της UK Hospitality,

Θεωρητικά, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις φιλοξενίας να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς, για τους εγχώριους εργαζόμενους. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και αν οι μισθοί αυξηθούν, εξειδικευμένο προσωπικό απλά δεν θα υπάρχει.

naftemporiki.gr