Skip to main content

Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε κοινή πρόταση για το Σύμφωνο Σταθερότητας

EPA/OLIVIER HOSLET

Για μήνες, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αγωνίζονται να βρουν μια συμβιβαστική λύση

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν σε κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για το χρέος και το έλλειμμα , δίνοντας σημαντική ώθηση στις  διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης του Ecofin.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, η  γαλλογερμανική πρόταση  περιλαμβάνει πιο αποτελεσματικές γραμμές ασφαλείας για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του εθνικού χρέους των χωρών μελών, σε σχέση με το υπάρχον Σύμφωνο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι  επενδύσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τα κράτη μέλη.

Η γαλλογερμανική συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ χθες το απόγευμα στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο Λίντνερ με ανάρτησή του στο Χ. «Πριν από δύο χρόνια οι θέσεις ήταν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Εκείνη την εποχή υπήρχαν εκκλήσεις για κατάργηση των γνωστών κριτηρίων του δημοσιονομικού ελλείμματος  στο 3% του ΑΕΠ και του εθνικού χρέους στο 60%. Το έχουμε αφήσει πίσω μας, μαζί», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ στο DPA. Αντιθέτως, και τα δύο κριτήρια έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ρητά.

Από τη γερμανική σκοπιά, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η πορεία προς βιώσιμα σταθερά δημόσια οικονομικά να βασίζεται σε σαφείς αριθμητικές κατευθυντήριες γραμμές. «Προτείνουμε οικονομικά κίνητρα για τα κράτη μέλη που ξεκινούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Για την αξιοπιστία στις κεφαλαιαγορές, είναι σημαντικό να υπάρχει ακόμη μια επίσημη διαδικασία σε περίπτωση υπερβολικών ελλειμμάτων άνω του 3%», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Για μήνες, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αγωνίζονται να βρουν μια συμβιβαστική λύση για τους  νέους κανονισμούς μείωσης του χρέους και του ελλείμματος.

Γερμανία και Γαλλία είχαν μπει στις διαπραγματεύσεις με πολύ διαφορετικές θέσεις. Το Βερολίνο επέμεινε σε ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος στις υπερχρεωμένες χώρες –μια θέση που το Παρίσι απέρριπτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φαίνεται όμως ότι οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά.

Λίντνερ και Λεμέρ θα προσπαθήσουν το απόγευμα στο Ecofin να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πάντως, το μεγάλο αγκάθι είναι να συμφωνήσει η Ιταλία.

Διαβάστε επίσης

Το Ecofin θα λύσει την Τετάρτη τον «Γόρδιο Δεσμό του νέου Συμφώνου Σταθερότητας;