Skip to main content

Ε.Ε. – Κένυα: «Ιστορική» εμπορική συμφωνία – Τι προβλέπει

Alexandros Michailidis / SOOC

Το κοινοβούλιο της Κένυας και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει πλέον να επικυρώσουν το κείμενο της συμφωνίας

«Ιστορική» χαρακτηρίστηκε από τον Κενυάτη πρόεδρο Ουίλιαμ Ρούτο η εμπορική συμφωνία, την οποία υπέγραψαν τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κένυα.

Πρόκειται για την πρώτη από το 2016 μεγάλης έκτασης συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την αφρικανική ήπειρο, όπου οι Βρυξέλλες θέλουν να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους απέναντι στην κινεζική παρουσία.

Η συμφωνία οικονομικής σύμπραξης, η διαπραγμάτευση της οποίας διήρκεσε καιρό και η οποία συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, εγγυάται στα κενυατικά προϊόντα πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις, καθώς και μειώσεις δασμών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα με προορισμό τη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

«Είναι η αρχή μιας ιστορικής σύμπραξης για μια ιστορική μεταμόρφωση», δήλωσε ο Ουίλιαμ Ρούτο στη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας στην κενυατική πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κ. φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε αυτή τη σύμπραξη «αμοιβαία επωφελή» και κάλεσε και άλλες χώρες της ανατολικής Αφρικής να ενταχθούν στη συμφωνία. «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πολύ σταθερή σχέση μας και οι προσπάθειές μας πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Το κοινοβούλιο της Κένυας και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει πλέον να επικυρώσουν το κείμενο, το οποίο χαρακτηρίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «η πιο φιλόδοξη οικονομική σύμπραξη» που έχει συναφθεί με μια αναπτυσσόμενη χώρα. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και των εργατικών δικαιωμάτων, ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Για την Κένυα, η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των εξαγωγών της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κυρίως αγροτικών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και το τσάι και ο καφές. Το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο αγορές έφθασε τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 27% από το 2018, σύμφωνα με τους αριθμούς της Ε.Ε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP