Skip to main content

Πετρέλαιο: Ρωσία και αντάρτες Χούθι τονώνουν τις τιμές

«Είναι αβέβαιο εάν οι αυξημένες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχουν μια σημαντική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου»

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας, για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 1%, με δύο παράγοντες να «σπρώχνουν» τις τιμές προς τα πάνω «φρενάροντας» την πτωτική πορεία που ακολουθούν σταθερά το τελευταίο διάστημα: από τη μία η πρόθεση της Μόσχας να προχωρήσει σε νέες περικοπές πετρελαίου κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα και από την άλλη οι επιθέσεις των ανταρτών Χούι σε πλοία που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα, μέχρι στιγμές, τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τις διελεύσεις από την περιοχή, εγείροντας ανησυχίες για τις μεταφορές και το εμπόριο.

Ειδικότερα, στις 07:30 ώρα Ελλάδας  το μπρεντ σημείωνε άνοδο 0,8%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 77,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινούνταν ανοδικά κατά 0,9%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 72,04 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό πετρέλαιο έχασε περίπου το ένα πέμπτο από το υψηλό επίπεδο που βρέθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και υποχώρησε 10% σε ετήσια βάση καθώς η προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών. Παράλληλα, υπάρχουν αμφιβολίες ότι όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση της παραγωγής, επομένως αναμένεται να υπάρχει διαθέσιμη προσφορά.

«Η βασική εστίαση παραμένει στην προσφορά, με την παραγωγή αργού στις ΗΠΑ να σημειώνει νέα ρεκόρ στο τέλος του έτους», σχολίασε ο Robert Rennie της Westpac Banking. «Είναι αβέβαιο εάν οι αυξημένες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχουν μια σημαντική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου, αν και το κόστος των logistics και της ναυτιλίας θα αυξηθεί».

Πάντως, οι αναλυτές της Wall Street βλέπουν κάποια περιθώρια για ανάκαμψη των τιμών το επόμενο έτος.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα εντείνει τις περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο προσπαθούν να στηρίξουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Προηγήθηκε η αναστολή των περίπου δύο τρίτων των φορτώσεων από τα λιμάνια του Urals, της κύριας κατηγορίας εξαγωγών αργού της Ρωσίας.  Αυτό αποδίδεται σε δύο παράγοντες, στην κακοκαιρία που έπληξε τη Ρωσία αλλά και σε προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτερες στον κόσμο πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, κάλεσαν τον Δεκέμβριο όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή.

Η Ρωσία έχει δεσμευθεί για μείωση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τις εξαγωγές Μαΐου-Ιουνίου και να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο τον Δεκέμβριο, συμφώνησε να εντείνει αυτές τις περικοπές στα 500.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι επιθέσεις των Χούθι

Η Ερυθρά Θάλασσα έχει εξελιχθεί σε «ναρκοπέδιο» για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς οι αντάρτες Χούθι της Υεμένες κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των πλοίων που διέρχονται από την περιοχή, ειδικά εναντίον αυτών που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με το Ισραήλ, ως απάντηση για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον έξι εμπορικά πλοία, που ταξίδευαν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας αυτό το μήνα, δέχθηκαν επίθεση με drone και πυραύλους καθώς πλησίαζαν το στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, το οποίο είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές στον κόσμο για τις παγκόσμιες θαλάσσιες αποστολές εμπορευμάτων, ιδιαίτερα αργού πετρελαίου και καυσίμων από τον Κόλπο με προορισμό δυτικά προς τη Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ ή του κοντινού αγωγού SUMED, καθώς και εμπορευμάτων που κατευθύνονται ανατολικά προς την Ασία. συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού πετρελαίου.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι χάρτες που δείχνουν γιατί οι ναυτιλιακές αναστέλλουν τις διελεύσεις πλοίων

Οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο τα πλοία που ταξιδεύουν μέσω του ζωτικού διαδρόμου, από τη Διώρυγα του Σουέζ στον Ινδικό Ωκεανό. Ήδη Maersk, Hapag-Lloyd, CMA CGM και Mediterranean Shipping Company (MSC) έχουν αναστείλει τις διελεύσεις των πλοίων τους στην Ερυθρά Θάλασσα, αναζητώντας εναλλακτικές διαδρομές.

Στο μεταξύ, η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ της Αιγύπτου δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.