Skip to main content

Airbnb: Δίνει 576 εκατ. ευρώ για να κλείσει η φορολογική διαμάχη με τις ιταλικές αρχές

Αφορά παρακρατήσεις για το διάστημα μεταξύ 2017 και 2021

Η Airbnb κατέληξε σε διακανονισμό με τις ιταλικές αρχές, συμφωνώντας να καταβάλει 576 εκατ. ευρώ και τερματίζοντας μια διαμάχη που τον προηγούμενο μήνα χτύπησε κόκκινο με την εισαγγελία της χώρας να δίνει εντολή για την κατάσχεση κεφαλαίων από την πλατφόρμα.

Πρόκειται για ποσό χαμηλότερο από αυτό που ζητούσαν οι ιταλικές αρχές τον προηγούμενο μήνα.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν την Airbnb ότι δεν συμμορφώθηκε με νόμο του 2017 που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ακινήτων να παρακρατούν το 21% των εσόδων από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές της Ιταλίας.

Ανακοινώνοντας τον διακανονισμό, η Airbnb ανέφερε ότι καλύπτει τις παρακρατήσεις για το διάστημα μεταξύ 2017 και 2021, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις για τα έτη 2022 και 2023.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η διευθέτηση της φορολογικής υπόθεσης θα συμβάλει στη μείωση των εντάσεων με τη Ρώμη, ενώ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να εισαγάγει νέα εργαλεία για τους οικοδεσπότες της πλατφόρμας που θα επιτρέψουν στην Airbnb να παρακρατεί αυτόματα το φορολογητέο εισόδημά τους πριν το καταβάλει στις ιταλικές αρχές.

Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς έθεσαν επίσης υπό έρευνα τρία άτομα που είχαν διευθυντικούς ρόλους στην Airbnb την περίοδο μεταξύ 2017 και 2021. Αυτές οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Τα ιταλικά προβλήματα δεν είναι τα μοναδικά που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Οι αρχές σε όλο τον κόσμο βάζουν στο στόχαστρο την Airbnb όλο και περισσότερο λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας κατοικιών, της αύξησης των ενοικίων και του τουριστικού κύματος που «πνίγει» τις πόλεις.

Στην Ιταλία υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια επειδή πολλά ακίνητα σε δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς χρησιμοποιούνται για ενοικιάσεις στην πλατφόρμα, ενώ την ίδια ώρα φοιτητές, νεαρές οικογένειες και εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν μέρος για να ζήσουν.

Με πληροφορίες από Financial Times