Skip to main content

Η Κίνα του αύριο είναι η Κίνα του σήμερα

Εργαζόμενοι της Pengsheng Vehicle Industry Co., Ltd. στην πόλη Πινγκσιάνγκ της επαρχίας Χεμπέι ολοκληρώνουν παραγγελίες παιδικών ποδηλάτων που θα εξαχθούν στο εξωτερικό. Φωτογραφία του Τσάι Κενγκλί

Σε πείσμα του πολύπλοκου εξωτερικού περιβάλλοντος η κινεζική οικονομία κατάφερε να αντέξει τις πιέσεις, σταθεροποιώντας την κλίμακά της και βελτιώνοντας την ποιότητά της, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται ευρέως από τη διεθνή κοινότητα

«Όπως συνηθίσουν να λένε οι επιχειρηματίες φίλοι μου, το όνομα της Κίνας έχει γίνει συνώνυμο του ιδανικού επενδυτικού προορισμού καθώς η Κίνα του αύριο είναι η Κίνα του σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Επιχειρηματικών Ηγετών στο φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΟΣΑΕ). Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα επιτεύγματα της κινεζικής οικονομίας και αποδεικνύοντας με ζωντανά παραδείγματα τη σταθερή αφοσίωση της Κίνας στην προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης και του υψηλού επιπέδου ανοίγματος, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για το λαμπρό μέλλον της κινεζικής οικονομίας.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους η οικονομία της Κίνας συνεχώς ανακάμπτει με τον ρυθμό ανάπτυξής της να παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε αύξηση 5,2% σε ετήσια βάση, ενώ συγκεκριμένα το τρίτο τρίμηνο η αύξηση έφτασε το 4,9%, με τις επιδόσεις αυτές να είναι οι καλύτερες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βελτίωσε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023 και για το επόμενο έτος, ενώ πολλά διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στη χώρα. Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια ανάπτυξη και προβλέπεται ότι φέτος θα συνεισφέρει το ένα τρίτο αυτής. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η κινεζική οικονομία είναι εξαιρετικά ανθεκτική καθώς διαθέτει επαρκείς δυνατότητες και μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Οι θεμελιώδεις παράγοντες που εγγυόνται μια μακροπρόθεσμη και υγιή ανάπτυξη δεν έχουν μεταβληθεί και ούτε πρόκειται να αλλάξουν. Οι επενδύσεις και η μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση στην Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί μια άριστη επιλογή.

Σήμερα ο πληθωρισμός συνεχίζει παγκοσμίως την ανοδική του πορεία, οι χρηματοπιστωτικές αγορές χαρακτηρίζονται από ταραχές, η πίεση του χρέους και η αστάθεια αυξάνονται, ενώ η αβεβαιότητα και οι απρόβλεπτοι παράγοντες στις διεθνείς αγορές συνεχώς εντείνονται. Οι οικονομίες όλων των χωρών αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Σε πείσμα του πολύπλοκου εξωτερικού περιβάλλοντος η κινεζική οικονομία κατάφερε να αντέξει τις πιέσεις, σταθεροποιώντας την κλίμακά της και βελτιώνοντας την ποιότητά της, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται ευρέως από τη διεθνή κοινότητα. Από την 3η Σύνοδο Κορυφής του Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», έως και την 5η Διάσκεψη Αδελφοποιημένων Πόλεων Κίνας-ΗΠΑ και την 6η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας, παλιοί και νέοι φίλοι της Κίνας από όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν τη χώρα επιδιώκοντας να επεκτείνουν ενεργά τη συνεργασία τους μαζί της, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ανάπτυξη της Κίνας.

Βρισκόμενη σε μια νέα ιστορική αφετηρία, η Κίνα θα συνεχίσει να επιδιώκει την ανάπτυξή της διατηρώντας μια ανοιχτή στάση και προωθώντας απαρέγκλιτα το υψηλού επιπέδου άνοιγμα. Ανεξάρτητα από τις μεταβολές του διεθνούς περιβάλλοντος, η αποφασιστικότητα της Κίνας να δημιουργήσει ένα διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, προσανατολισμένο στις ανάγκες της αγοράς και που να βασίζεται στον νόμο, δεν πρόκειται να αλλάξει. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική της χώρας που αφορά την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις προς ξένους επενδυτές. Από την υψηλής ποιότητας εφαρμογή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης έως την ενεργή ευθυγράμμισή της με τους οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες μέσα από τη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διειρηνική Συνεργασία και την Εταιρική Σχέση για την Ψηφιακή Οικονομία, και από τη βελτίωση των μηχανισμών που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ξένων επενδύσεων και τον περαιτέρω περιορισμό του αρνητικού καταλόγου για τις ξένες επενδύσεις, έως την άρση των φραγμών που περιορίζουν τη ροή της καινοτομίας και την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων της ψηφιακής οικονομίας, η Κίνα επιδεικνύει στον κόσμο την προσήλωσή της στην προώθηση της ανάπτυξης μέσω του ανοίγματος και του αμοιβαίου οφέλους, δείχνοντας ξεκάθαρα σε όλους ότι «η επένδυση στην Κίνα είναι επένδυση στο μέλλον».

Η Κίνα μπορεί και ευημερεί μόνο όταν ο κόσμος ευημερεί. Όταν η Κίνα ευημερεί τότε ο κόσμος γίνεται καλύτερος. Η Κίνα δεν επιδιώκει αποκλειστικά και μόνο τον δικό της εκσυγχρονισμό επιλέγοντας την απομόνωση. Αντιθέτως, μέσα από τη συνεργασία της με άλλα κράτη, επιθυμεί έναν παγκόσμιο εκσυγχρονισμό που θα χαρακτηρίζεται από ειρηνική ανάπτυξη, αμοιβαία επωφελή συνεργασία και κοινή ευημερία. Στη νέα αυτή εποχή, η επέκταση του υψηλού επιπέδου ανοίγματος μέσα από έμπρακτες ενέργειες και η σταθερή πρόοδος του εκσυγχρονισμού υψηλής ποιότητας με κινέζικα χαρακτηριστικά θα προσφέρουν περισσότερη θετική ενέργεια στην παγκόσμια ανάπτυξη, συμβάλλοντας περαιτέρω στην πρόοδο της ανθρωπότητας.