Skip to main content

Τουρκία: Σταθεροποιείται ο πληθωρισμός- Στο 61,98% τον Νοέμβριο

REUTERS/Dilara Senkaya

«Η μείωση του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα θα απαιτήσει από τη νομισματική πολιτική να παραμείνει αυστηρή για μια μεγάλη περίοδο»

Ελαφριά αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο, δείχνοντας περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης μετά τις μεγάλες αυξήσεων των επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ειδικότερα, η άνοδος των τιμών καταναλωτή, που τροφοδοτείται κυρίως από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αυξήθηκε το Νοέμβριο στο 61,98% σε διάστημα έτους, ενώ τον Οκτώβριο είχε μειωθεί στο 61,36%.

Ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές καταναλωτή έχει αρχίσει να μειώνεται μετά από έξι διαδοχικούς μήνες αυξήσεων των επιτοκίων που ανέβασαν το κόστος δανεισμού στο 40% από 8,5%.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρώς το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στο 3,28%.

Η μέση πρόβλεψη για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στην έρευνα του Reuters ήταν 63% σε ετήσια βάση και 3,9% σε μηνιαία βάση.

Αν και υψηλοί, οι επίσημοι αριθμοί αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), οι οποίοι υπολογίζουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή σε 129,27% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού αρχίζει να επιβραδύνει την κατανάλωση, που είναι ο βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας. Οι αναλυτές αναμένουν άλλη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο, εκτιμάται ότι στη συνέχεια θα παραμείνει σταθερό, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

«Η κεντρική τράπεζα θα καλωσορίσει αυτά τα στοιχεία ως απόδειξη ότι η ζήτηση μειώνεται και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αμβλύνονται», σχολίασε ο αναλυτής της Capital Economics Λίαμ Πιτς. «Ωστόσο, η μείωση του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα θα απαιτήσει από τη νομισματική πολιτική να παραμείνει αυστηρή για μια μεγάλη περίοδο, και αναμένουμε από την κεντρική τράπεζα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024», πρόσθεσε.