Skip to main content

Πληρώνοντας σε σκουμπρί: Ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ βρήκε τον τρόπο να κάνει αγορές στη φυλακή

REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo

Έχει καταδικαστεί για απάτη που οδήγησε στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX

Ο Σαμ Μπάκμαν Φριντ από βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων κατέληξε στην φυλακή καθώς κρίθηκε ένοχος για 7 κατηγορίες απάτης. Όπως αποδείχθηκε, μετέφερε εν κρυπτώ και παρανόμως κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν τοποθετήσει επενδυτές στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX στην επενδυτική του εταιρεία Alameda Research.

Με αυτά τα χρήματα χρηματοδοτούσε τα ριψοκίνδυνα στοιχήματά του και έναν άκρως πολυτελή τρόπο ζωής. Πολλοί μικροεπενδυτές έχασαν εξαιτίας του τις περιουσίες τους, ενώ η αγορά των κρυπτονομισμάτων βίωσε μία κρίση εμπιστοσύνης και έντονες αναταράξεις.

Σήμερα βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης της Νέας Υόρκης και φαίνεται ότι έχει εγκλιματιστεί, έχοντας βρει τρόπο να συναλλάσσεται με τους υπόλοιπους τρόφιμους ενώ περιμένει την καταδίκη του. Σημειώνεται ότι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 110 ετών.

Όπως αναφέρει πηγή της στη Wall Street Journal, το νέο κούρεμα με το οποίο εθεάθη στις δικαστικές αίθουσες της Νέας Υόρκης φαίνεται να οφείλεται σε έναν κρατούμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, πλήρωσε για το κούρεμα προσφέροντας στον συγκρατούμενό του σκουμπρί σε κονσέρβα, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται συχνά ως ανταλλακτικό νόμισμα μεταξύ των κρατούμενων.

Από τον Ponzi στον Madoff και στον Sam Bankman Fried: Οι μεγαλύτεροι απατεώνες στο παγκόσμιο επιχειρείν

Το σκουμπρί επικράτησε στις συναλλαγές που διεξάγονται στις ομοσπονδιακές φυλακές από το 2004, μετά την απαγόρευση των τσιγάρων. Μάλιστα, σύμφωνα με την WSJ, ο δικηγόρος Λάρι Λεβίν, ο οποίος έχει υπάρξει κρατούμενος σε κέντρο κράτησης, δέχθηκε το ψάρι ως μέσο πληρωμής από συγκρατούμενους που εκπροσωπούσε ενώ εξέτιε την ποινή στο σωφρονιστικό ίδρυμα Lompoc στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα ψάρια για να πληρώσει για υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, όπως την περιποίηση γενειάδας και το γυάλισμα παπουτσιών από κρατούμενους.

Η τάση μπορεί να μας ξενίζει, αλλά διαθέτει οικονομική λογική, σχολιάζει το Business Insider. Προϊόντα που έχουν σταθερή αξία, όπως ορισμένα τρόφιμα και γραμματόσημα, χρησιμοποιούνται ως σταθερό μέσο ανταλλαγής για να υποκαταστήσουν το χρήμα, στο οποίο οι τρόφιμοι δεν έχουν πρόσβαση. Τα τρόφιμα όπως το σκουμπρί και ο τόνος είναι σταθερά προϊόντα με αξία που μπορεί να συνδεθεί με το δολάριο.