Skip to main content

Φυσικό αέριο: Πώς οι αντάρτες Χούθι ανέβασαν τις τιμές κατά 6,9%

REUTERS/Kacper Pempel

Ανησυχία ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μπορεί να διαταράξει βασικές ναυτιλιακές διαδρομές

Εκτίναξη στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου προκάλεσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που την Κυριακή κατέλαβαν  εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αγορά.

Αναλυτικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο έως και 6,9% το πρωί της Δευτέρας, βάζοντας τέλος σε ένα τετραήμερο σερί αποκλιμάκωσης. Στην πορεία πάτησαν ελαφρώς φρένο και στις 9:30, ώρα Ελλάδας, κατέγραφαν αύξηση 5,2% και διαμορφώνοντας στα 47,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση έρχεται μετά το περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα και τις ανησυχίες ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, διαταράσσοντας τις ροές που μέχρι στιγμής έχουν «νιώσει» σε μικρό βαθμό την σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και ανήκουν στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο εβραϊκό κράτος εξαπολύοντας πυραύλους και drones εναντίον στόχων του.

Μέση Ανατολή: Γιατί οι Χούθι εμπλέκονται στη σύγκρουση; «Γιατί θέλουν»

Την Κυριακή όμως ανακοίνωσαν θα στοχοθετούν όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν σημαία Ισραήλ. Λίγο αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες Χούθι έχουν καταλάβει ένα εμπορικό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ έπλεε από την Τουρκία στην Ινδία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αυτό, ως «πολύ σοβαρό  σε παγκόσμιο επίπεδο». Το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι το πλοίο δεν είναι ισραηλινής ιδιοκτησίας, ούτε υπάρχουν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του.

Το περιστατικό προκάλεσε έτσι την ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου καθώς τα δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, που είναι κορυφαίος εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), περνούν τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα στο δρόμο τους προς την Ευρώπη.

Παρόλο που η Ευρώπη μπαίνει στον χειμώνα έχοντας γεμάτες τις αποθήκες της, η κλιμάκωση στην περιοχή θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση που στηρίζεται σε μια ευάλωτη ισορροπία μετά την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αύξηση στις τιμές αποδίδεται επίσης στις προβλέψεις για επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και στις υψηλότερες τιμές του αργού ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ μέσα στην εβδομάδα.