Skip to main content

Δίκη για Μάτι: Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για την αθώωση κατηγορουμένων

(ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS)

Παρέμβαση του Άρειου Πάγου για άσκηση έφεσης

Αυτεπάγγελτη έρευνα διενεργεί η εισαγγελία εφετών Αθηνών μετά από εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την απόφαση στη δίκη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητεί από την προϊσταμένη της εισαγγελίας εφετών να διερευνηθεί η άσκηση έφεσης  ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες.

Παράλληλα ζητεί να διερευνηθεί η άσκηση έφεσης και στις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους καθώς και ο τρόπος έκτισής τους.

Επίσπευση της καθαρογραφής

Να θυμίσουμε ότι χθες λίγες ώρες μετά την απόφαση, που προκάλεσε την οργή των συγγενών, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζήτησε την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής όλων των αδικημάτων.

Η κ. Ιωάννα Κλάπα ζήτησε από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου της Αθήνας, Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε ενέργεια, έτσι ώστε να καθαρογραφεί άμεσα η απόφαση για να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η απόφαση που προκάλεσε οργή

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 κατηγορούμενους, από τους συνολικά 21, αποφασίζοντας την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες. Και οι 6 κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα.

Στους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε τελικά ποινές από 3 έως 111 χρόνια, με εκτιτέα μόνο τα 5 έτη. Στη συνέχεια όρισε ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές (προς 10 ευρώ την ημέρα) με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 ευρώ στον καθένα.