Skip to main content

Λαγκάρντ: Πρόσθετες επενδύσεις 620 δισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Alexandros Michailidis / SOOC

«Η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ»

Η  Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή, με την απο-παγκοσμιοποίηση, το δημογραφικό και την απανθρακοποίηση να διαφαίνονται στον ορίζοντα.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ», δήλωσε η ίδια στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο.

Εστιάζοντας στην Ευρώπη, είπε ότι η συνεχής μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας φαίνεται ότι θα ξεκινήσει ήδη από το 2025, παράλληλα με τις κλιματικές καταστροφές που αυξάνονται κάθε χρόνο.

Η απάντησή της σε αυτούς τους κλυδωνισμούς ήταν ότι θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, απαιτώντας «προσπάθεια γενεών».

«Καθώς εμφανίζονται νέα εμπορικά εμπόδια, θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που θα είναι ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά σε εμάς», δήλωσε η Λαγκάρντ στην κεντρική ομιλία της.

«Καθώς οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορούμε να παράγουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζόμενους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, θα πρέπει να προωθήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Μάλιστα τόνισε πως οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πράσινη μετάβαση του μπλοκ θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 620 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με άλλα 125 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ψηφιακή μετάβαση.

Με πληροφορίες από CNBC