Skip to main content

Τα οφέλη του Ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού

Στηρίζοντας την ψηφιακή συνεργασία με τις χώρες της Πρωτοβουλίας, η Κίνα προωθεί ενεργά τη διασύνδεση των ψηφιακών υποδομών

Φέτος γιορτάζουμε τη 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Η κινεζική ψηφιακή βιομηχανία αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία δέκα χρόνια μαζί με τη διεθνή συνεργασία στην ψηφιακή οικονομία και άλλους συναφείς κλάδους και την ταχεία διαμόρφωση ενός Ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού. Η Πρωτοβουλία προσφέρει τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες για την Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου καθώς όχι μόνο προωθεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των συμμετεχόντων κρατών αλλά ταυτόχρονα στηρίζει σταθερά την ψηφιακή βιομηχανία της Κίνας στο να επενδύσει στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια η οικοδόμηση του Ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού έχει εξελιχθεί από ένα απλό σχέδιο σε έργο που παράγει πλούσια αποτελέσματα. Στα τέλη του 2022 η Κίνα είχε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας για τον Ψηφιακό Δρόμο του Μεταξιού με 17 χώρες και μνημόνια συνεργασίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο με 30 κράτη, ενώ πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του Πλαισίου Προτύπων για το Διασυνοριακό Ηλεκτρονικό Εμπόριο και στη δημιουργία σειράς σχετικών πρωτοβουλιών συνεργασίας. Η οικοδόμηση του Ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού προωθεί την ανάπτυξη και βελτίωση των διεθνών ψηφιακών οικονομικών και εμπορικών κανόνων, και τη διαμόρφωση μιας νέας ψηφιακής οικονομικής και εμπορικής τάξης στα κράτη της Πρωτοβουλίας, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες αγορές.

Στηρίζοντας την ψηφιακή συνεργασία με τις χώρες της Πρωτοβουλίας, η Κίνα προωθεί ενεργά τη διασύνδεση των ψηφιακών υποδομών. Επί του παρόντος επιταχύνει τη δημιουργία ψηφιακών διαδρόμων, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην κατασκευή υποθαλάσσιων οπτικών καλωδίων στο εξωτερικό, 130 δικτύων διασυνοριακών χερσαίων καλωδίων, σταθμών βάσης τεχνολογίας 5G, κέντρων δεδομένων, κέντρων υπολογιστικού νέφους και «έξυπνων» πόλεων καθώς και στην ψηφιακή αναβάθμιση παραδοσιακών υποδομών όπως λιμένων, σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων και εγκαταστάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Συνολική πρόοδος έχει επιτευχθεί και σε πολλά θεμελιώδη συνεργατικά έργα ψηφιακών υποδομών. Η συνεχής βελτίωση των τελευταίων θα συμβάλλει στην ομαλότερη λειτουργία του Ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού, στηρίζοντας την αξιοπιστία των υποδομών της ψηφιακής συνεργασίας της Κίνας με τα κράτη της Πρωτοβουλίας.

Η επόμενη δεκαετία θα είναι κρίσιμη για τους μετασχηματισμούς που θα αποφέρει η ψηφιακή επανάσταση. Ο εκ των προτέρων σχεδιασμός της ανάπτυξης της βιομηχανίας δεδομένων και η διατύπωση κανόνων για τη διεθνή διαβίβαση και ανταλλαγή δεδομένων θα αποτελέσουν σημαντικά μέτρα που θα μας επιτρέψουν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης. Έχοντας τα θεμέλιά του στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ο Ψηφιακός Δρόμος του Μεταξιού προσφέρει πολλά πρωτοποριακά πλεονεκτήματα στον ψηφιακό τομέα. Η διεθνής συνεργασία στην ψηφιακή βιομηχανία θα εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της Πρωτοβουλίας. Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι οργανώσεις πολιτών των διαφόρων χωρών θα πρέπει να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για να ανταποκριθούν μαζί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν μέσα από την ανάπτυξη της ψηφιακής βιομηχανίας.