Skip to main content

Τραμπ: Κατά 500 εκατ. πλουσιότερος από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο

Jabin Botsford/Pool via REUTERS

Η υψηλότερη καθαρή περιουσία έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις του Τραμπ αποδεικνύονται ανθεκτικές μπροστά σε μια ζοφερή αγορά ακινήτων

Σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμάται η περιουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από 2,6 δισεκ. το 2021, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος δικάζεται στη Νέα Υόρκη για διόγκωση του πλούτου του κατά δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η μήνυση για αστική απάτη, που ασκήθηκε από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Letitia James, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων και στην απώλεια ορισμένων από τα πιο εμβληματικά ακίνητά του.

Η υψηλότερη καθαρή περιουσία έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις του Τραμπ αποδεικνύονται ανθεκτικές μπροστά σε μια ζοφερή αγορά ακινήτων. Η μετακόμισή του στη Φλόριντα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο συνέπεσε με μια έκρηξη στην πολιτεία που ενίσχυσε τα οικονομικά των δύο πιο γνωστών ακινήτων του – το Mar-a-Lago στο Palm Beach και το θέρετρο Doral στο Μαϊάμι – ενώ τα έσοδα στα υπόλοιπα γήπεδα γκολφ του έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% από το 2019. Και μετά την πώληση του ξενοδοχείου του στην Ουάσινγκτον και την αποπληρωμή των δανείων του, ο Τραμπ «κάθεται» σε περισσότερα μετρητά και λιγότερη δανειακή επιβάρυνση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της τελευταίας δεκαετίας.

«Η εταιρεία δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και ποτέ καλύτερη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο γιος του, Έρικ Τραμπ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Trump Organization. «Έχουμε τα περισσότερα μετρητά και το χαμηλότερο χρέος. Βρισκόμαστε σε μια φανταστική θέση».

Ο δείκτης του Bloomberg υπολογίζει την καθαρή περιουσία του Τραμπ από το 2015, με βάση τις αποκαλύψεις δεοντολογίας που απαιτούνται για τους υποψήφιους προέδρους, τις δημόσιες καταθέσεις που συνδέονται με βασικές ιδιοκτησίες ακινήτων και τις αναφορές του προσωπικού. Χιλιάδες σελίδες εκθεμάτων που περιγράφουν λεπτομερώς την απόδοση των περιουσιακών του στοιχείων και τέθηκαν στη διάθεση του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης, παρείχαν μια βαθύτερη ματιά στην περιουσία του.

REUTERS/Shannon Stapleton

Η δήλωση οικονομικής κατάστασης του πρώην προέδρου του 2021, που κατατέθηκε στο πλαίσιο της αγωγής, προσδιόρισε την καθαρή του αξία σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο υπολογισμός του Bloomberg ήταν σταθερά κάτω από τα στοιχεία του Τραμπ. Παράλληλα, το Bloomberg μέτρησε την αξία ορισμένων ακινήτων του Τραμπ υψηλότερα από ό,τι ισχυρίζεται η πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Τραμπ ανέβηκε στο εδώλιο τη Δευτέρα και κατέθεσε ότι τα ακίνητα των οποίων οι αξίες κατηγορείται ότι διογκώθηκαν ήταν στην πραγματικότητα υποτιμημένα, με βάση την πριμοδότηση που προσθέτει το «εμπορικό σήμα» του. Είπε επίσης ότι οι τράπεζες δεν βασίζονταν στις δηλώσεις του για την οικονομική του κατάσταση όταν στάθμιζαν τα δάνεια. «Απλώς δεν αποτελούσαν πολύ σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των τραπεζών», είπε ο Τραμπ στο δικαστήριο. «Και θα το εξηγήσουμε αυτό καθώς θα προχωρά η δίκη».