Skip to main content

Aleph Alpha: Η ευρωπαϊκή «απάντηση» στην Open AΙ και το ChatGPT

Με τη στήριξη των Bosch, SAP και Hewlett Packard Enterprise

Η Aleph Alpha, γερμανική startup που φιλοδεξεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος της στηριζόμενης από τη Microsoft, Open AI, ανακοίνωσε ότι άντλησε χρηματοδότηση 500 εκατ. δολαρίων από ομάδα επενδυτών στους οποίους περιλαμβάνονται οι Bosch, SAP και Hewlett Packard Enterprise.

Για την εταιρεία, η οποία έχει αναπτύξει τα δικά της πολυγλωσσικά μοντέλα – αντίστοιχα με το ChatGPT- αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος γύρος χρηματοδότησης. Και τα 500 εκατ. δολάρια είναι ασυνήθιστα μεγάλο ποσό για δεύτερο γύρο, όπως επισημαίνει το CNBC.

Ο νέος γύρος χρηματοδότησης βρήκε στήριξη πρωτίστως από γερμανικές εταιρείες. Πέρα από τον κολοσσό του IT, SAP, κεφάλαια επένδυσαν o ομιλος Schwarz Group, ιδιοκτήτης των Lidl, και η Christ&Company Consulting. Μεταξύ των επενδυτών ήταν επίσης οι Park Artificial Intelligence και Burda Principal Investments.

Η Aleph Alpha δεν αποκάλυψε το ύψος της αποτίμησης, που της προσδίδει ο νέος γύρος χρηματοδότησης. Θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να επενδύσει σε έρευνα για εξελιγμένα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και εμπορική προώθηση του λογισμικού της.

Data Sovereignty

Μεγάλο μέρος της προσπάθεις της Aleph Alpha αφορά τεχνολογία για ένα concept που είναι γνωστό ως  «εθνική κυριαρχία δεδομένων» (data sovereignty) δηλαδή ότι τα data που αποθηκεύονται σε μία συγκεκριμένη χώρα, υπόκεινται και στο νομοθετικό πλαίσιο της συγκεκριμένης χώρας.

Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα που θα στηρίζουν τα μοντέλα AI θα αποθηκεύονται στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ. Η ιδέα αυτή έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ Ευρωπαίων πολιτικών και νομοθετών που θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα είναι στο έλεος των ΗΠΑ όσον αφορά στην αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων.

Τα μοντέλα της Aleph Alpha μπορούν ήδη να επικοινωνήσουν στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά και τα αγγλικά. Εκπαιδεύονται επίσης με δεδομένα από την πλειονότητα των γλωσσών, που εμφανίζονται σε έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.