Skip to main content

FTX: Ο Bankman-Fried έκλεβε τους πελάτες «εν γνώσει του», λέει η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης

Σκίτσο από τη δίκη στη Νέα Υόρκη – REUTERS/Jane Rosenberg

«Πρόκειται για απάτη καθαρά και ξάστερα»

Το πρώην «αγαπημένο παιδί» των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried «έκλεψε» εν γνώσει του τα χρήματα των πελατών της πλατφόρμας FTX (που κήρυξε πτώχευση), δήλωσε η εισαγγελία της Νέας Υόρκης την Τετάρτη.

«Αυτό που συνέβη δεν αφορά σύνθετα ζητήματα που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Νίκολας Ρος, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Μανχάταν Ντάμιαν Γουίλιαμς. «Πρόκειται για εξαπάτηση, ψέματα, κλοπή, απληστία».

Ο Sam Bankman-Fried δικάζεται στη Νέα Υόρκη επειδή χρησιμοποίησε, εν αγνοία των πελατών του, κεφάλαια που κατατέθηκαν από πελάτες στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων του FTX, η οποία χρεοκόπησε τον Νοέμβριο του 2022. Σε περίπτωση καταδίκης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 110 ετών.

Έως και 14 δισεκατομμύρια δολάρια τροφοδότησαν τις συναλλαγές και τις επενδύσεις της επενδυτικής του εταιρείας Alameda Research. «Μία από τις ερωτήσεις στην οποία πρέπει να απαντήσουν οι ένορκοι είναι να προσδιορίσει εάν ήξερε ότι το να πάρει αυτά τα χρήματα ήταν λάθος», εξήγησε ο Ρος. «Το ήξερε. Αλλά συνέχισε να το κάνει», επέμεινε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα. «Σκέφτηκε ότι επειδή ήταν έξυπνος, θα μπορούσε να ξεφύγει».

Για να αθωωθεί ο κατηγορούμενος, «θα έπρεπε να πιστέψουμε ότι δεν καταλάβαινε τίποτα» από όσα συνέβαιναν στις δικές του εταιρείες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του εισαγγελέα. «Αν παρακολουθήσετε όλη αυτή τη δίκη θα δείτε τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια», επέμεινε.

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της δίκης αυτής, η οποία άρχισε στις 3 Οκτωβρίου, ο Sam Bankman-Fried παραδέχθηκε ότι είχε κάνει «μεγάλα λάθη» στη διαχείριση, αλλά πάντα αρνιόταν ότι είχε παραβιάσει τον νόμο.

Συγκεκριμένα, εξήγησε στην κατάθεσή του πριν από λίγες ημέρες ότι είχε ενημερωθεί για την οικονομική κατάσταση της Alameda μόνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Είπε επίσης ότι είχε δώσει οδηγίες – οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, δεν τηρήθηκαν – για τη διαχείριση των κινδύνων που αναλάμβανε η Alameda. Ο Ρος υπενθύμισε ότι τρεις μάρτυρες, πρώην στενοί συνεργάτες του Bankman-Fried, είχαν όλοι επιβεβαιώσει ότι η πρώην ιδιοφυΐα των κρυπτονομισμάτων είχε δώσει οδηγίες ώστε η Alameda να μπορεί να προμηθεύεται, σχεδόν χωρίς όριο, από τις τσέπες των πελατών της FTX.

«Πρόκειται για απάτη», γνωμοδότησε ο Ρος. «Είναι κλοπή, καθαρά και ξάστερα».

Πηγή: Le Figaro