Skip to main content

Φυσικό αέριο: Παράταση στο πλαφόν της τιμής εξετάζει η Ε.Ε.

REUTERS/Wojciech Kardas/Agencja Gazeta

Καθώς φοβάται ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και δολιοφθορά σε αγωγούς

Το ενεργειακό κόστος αναδεικνύεται σε νέο πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους, καθώς ανατρέπει σχέδια προϋπολογισμών, υπονομεύει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά και εντείνει τις πιέσεις στους ήδη αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ήδη το πετρέλαιο έχει υπερβεί τα 92 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που οι υποθέσεις, στις οποίες στηρίχθηκε για παράδειγμα ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2024 τα θέλουν στα 80 δολάρια και 40 ευρώ αντίστοιχα.

Το εφιαλτικό σενάριο του στασιμοπληθωρισμού έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και οι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εξετάζουν νέα μέτρα.

Ένα από αυτά είναι το να επεκταθεί το έκτακτο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου που εισήχθη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Και τούτο γιατί φοβάται μία επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία σε συνδυασμό με δολιοφθορά σε έναν βασικό αγωγό, θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές αυτόν τον χειμώνα.

Την είδηση μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι σχετική παρουσίαση, που έγινε σε διπλωμάτες και περιήλθε στην κατοχή τους.

Το σκεπτικό

Δεν υπήρξε «καμία ένδειξη αρνητικών επιπτώσεων» από τη στιγμή που είχε εισαχθεί το ανώτατο όριο, με τις τιμές του φυσικού αερίου να είναι σχεδόν 90% χαμηλότερες από πέρυσι, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ανώτεροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας και η υψηλή αποθήκευση φυσικού αερίου μπορεί να μην αρκούν για να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της σύγκρουσης Ισραήλ –  Χαμάς ή πιθανές πράξεις δολιοφθοράς στις υποδομές φυσικού αερίου.

Ώθηση και στις ανανεώσιμες

Η παρουσίαση επιδιώκει επίσης να παρατείνει τη χωριστή νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που επέτρεπε στα κράτη μέλη να επιταχύνουν την αδειοδότηση αιολικών πάρκων και πάρκων ηλιακής ενέργειας, ανέφερε η έκθεση.

Η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει πρόταση τον επόμενο μήνα σχετικά με την παράταση των μέτρων, σύμφωνα με την έκθεση.