Skip to main content

Το El Nino εκτόξευσε την τιμή της ζάχαρης σε υψηλά 13 ετών

REUTERS/Pascal Rossignol

Ο δείκτης των τιμών της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 9,8% σε ένα μήνα εν μέσω φόβων για τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς στην επόμενη σοδειά

Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 13 χρόνια σκαρφάλωσε η τιμή της ζάχαρης παγκοσμίως, εν μέσω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του φαινομένου El Niño στις σοδειές στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης των τιμών της ζάχαρης, όπως υπολογίστηκε από τον FAO, αυξήθηκε κατά 9,8% σε ένα μήνα. Όπως εξηγεί ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του, η αύξηση αυτή «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς στην επόμενη σοδειά (2023- 2024)».

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μείωση της παραγωγής λόγω του El Nino στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγό ζάχαρης παγκοσμίως. Το μετεωρολογικό φαινόμενο συνδέεται με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και συνοδεύεται από ξηρασία σε κάποιες περιοχές του κόσμου και με ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Από την πλευρά τους οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως σταθεροποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, με την τιμή των ελαίων να μειώνεται κατά 3,9%, των γαλακτοκομικών κατά 2,3% και του κρέατος κατά 1%, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις στις τιμές της ζάχαρης και του καλαμποκιού.

Ο δείκτης του Οργανισμού για τις τιμές των διατροφικών προϊόντων, που παρακολουθεί τις αλλαγές στις τιμές σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, είναι μειωμένος κατά 10,7% σε ετήσια βάση και κατά 24% σε σχέση με την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα ο FAO ανακοίνωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2023, που ανέρχεται σε αριθμό-ρεκόρ 2.819 εκατ. τόνων.