Skip to main content

Ευρωζώνη: Eπίμονη τάση συρρίκνωσης στη μεταποίηση- Η εξαίρεση της Ελλάδας

REUTERS/Wolfgang Rattay

Στις 43,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Eπίμονη τάση συρρίκνωσης παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 43,5 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων για 15 μήνες, γεγονός που υποδεικνύει συρρίκνωση και βαθιά βάσης ύφεση.

Με εξαίρεση τη χώρα μας, η οποία μετά βίας κατέγραψε ανάπτυξη με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 50,3 μονάδες, όλες οι υπόλοιπες χώρες που παρακολουθεί η έρευνα παρουσίασαν συρρίκνωση. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Ιρλανδία (49,6), η Ισπανία (47,7), η Ιταλία (46,8), η Γαλλία (44,2), η Ολλανδία (43,6), η Αυστρία (39,6) και η Γερμανία (39,6).

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο δείκτης έκλεισε στις 50.3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 52.9 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας απώλεια δυναμικής σε όλο το εύρος του κλάδου.

«Η Γερμανία και η Αυστρία συνέχισαν να καταγράφουν τους ταχύτερους ρυθμούς συρρίκνωσης, ακολουθούμενες από την Ολλανδία και τη Γαλλία. Στην περίπτωση των δύο τελευταίων, η πτώση του Σεπτεμβρίου ήταν η πιο απότομη που έχουν δει τα τελευταία σχεδόν τρεισήμισι χρόνια. Η Ιταλία και η Ισπανία κατέγραψαν επίσης επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα, ωστόσο, τα ποσοστά επιδείνωσης επιβραδύνθηκαν», σημειώνεται στην έρευνα.

Βέβαια, υπό το πρίσμα της διάρκειας επιβράδυνσης, η Ιταλία αναδείχθηκε ως η φτωχότερη απόδοση. Ο μεταποιητικός τομέας της χλωρας βρίσκεται σε ύφεση από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με τη Γερμανία να εντάσσεται στην ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Δεδομένης της πρόβλεψής μας ότι ο παγκόσμιος μεταποιητικός τομέας υποχωρεί στο κατώτατο επίπεδο, αυτές οι χώρες μπορεί να γλιτώσουν την ύφεση που θα διαρκέσει πάνω από δύο τρίμηνα», σχολίασε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στη Hamburg Commercial Bank, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποια αισιοδοξία ανάμεσα στα διαφαινόμενα σύννεφα της οικονομικής συρρίκνωσης.

  •  Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 43,1 από τις 43,4 μονάδες.

«Ο PMI για την παραγωγή ήταν αρχικά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες για ολόκληρο το τρίτο τρίμηνο, άρα είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι η ύφεση στη μεταποίηση συνεχίστηκε κατά την περίοδο αυτή», δήλωσε ο ντε λα Ρούμπια.

Παράλληλα, έδωσε μια σαφή εικόνα του τρέχοντος σεναρίου παραγωγής σημειώνοντας ότι σημαντική επιτάχυνση είναι πιθανή μόνο με την έλευση του νέου έτους. Ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία τονίζοντας το ενδεχόμενο να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο.

  • Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 39,2 μονάδες συγκριτικά με τις 39,0 του Αυγούστου, παραμένοντας σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων.