Skip to main content

Κίνα: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της Evergrande

REUTERS/Bobby Yip

Κάποτε ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας.

Ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού κατασκευής ακινήτων Evergrande έχει τεθεί υπό αστυνομικό έλεγχο, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Ο λόγος για τον δισεκατομμυριούχο Hui Ka Yan, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό πρακτορείο που εξηγεί ότι το συγκεκριμένο είδος αστυνομικής δράσης δεν ταυτίζετα με την επίσημη κράτηση ή σύλληψη και δεν σημαίνει ότι θα κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, δεν είναι σαφές γιατί έχει τεθεί σε κατ΄οίκον επιτήρηση.

Ωστόσο, η κατ’ οίκον επιτήρηση σημαίνει ότι δεν μπορεί να φύγει από την συγκεκριμένη τοποθεσία, να συναντηθεί ή να επικοινωνήσει με άλλους χωρίς έγκριση, βάσει του νόμου περί ποινικής δικονομίας της Κίνας. Σύμφωνα με το νόμο, τα διαβατήρια και τα δελτία ταυτότητας παραδίδονται στην αστυνομία, όμως η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες.

Η είδηση αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η δραστηριότητα της πιο υπερχρεωμένης εταιρείας κατασκευής ακινήτων στον κόσμο έχει εισέλθει σε μια νέα φάση με την ανάμειξη της ποινικής δικαιοσύνης, σχολιάζει το Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα αυτό το μήνα οι αρχές συνέλαβαν προσωπικό από τη μονάδα διαχείρισης περιουσίας της εταιρείας ενώ υπό κράτηση βρέθηκαν επίσης δύο πρώην στελέχη.

«Η εξέλιξη θέτει ερωτήματα σχετικά με την τύχη της Evergrande μετά από μια σειρά αποτυχίες στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της τις τελευταίες ημέρες… και αυξάνει τον κίνδυνο ρευστοποίησης», σχολιάζει το πρακτορείο.

Ποιος είναι ο Hui Ka Yan

Γιος ενός ξυλοκόπτη που μεγάλωσε στη φτώχεια, ο Hui έκανε την Evergrande τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης της Κίνας αγοράζοντας τεράστιες εκτάσεις γης και εξαγοράζοντας αντιπάλους, προτού επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε διάφορους χώρους, από το εμφιαλωμένο νερό μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Κάποτε ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, για να δει στη συνέχεια την καθαρή του περιουσία να πέφτει καθώς η αυτοκρατορία του κατέρρευσε. Η περιουσία του ανέρχεται πλέον σε περίπου 1,8 δισ. δολάρια από 42 δισ. δολάρια το 2017, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η Evergrande έχει υποχρεώσεις ύψους 327 δισε. δολαρίων.

Ο 64χρονος είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος για πάνω από τρεις δεκαετίες. Το 2008, εξελέγη για να συμμετάσχει στην Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού (CPPCC), μια ελίτ που αποτελείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα μεγαλύτερα ονόματα των επιχειρήσεων. Αργότερα εξασφάλισε άλλες δύο πενταετείς θητείες.

Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή το 2021, όταν η Evergrande έγινε επίσημα εταιρεία- κακοπληρωτής και οι αρχές από την επαρχία του Γκουανγκντόνγκ την έθεσαν υπό αναδιάρθρωση.

Ο Hui Ka Yan ήταν μέλος της 300μελούς μόνιμης επιτροπής της CPPCC από το 2013, αλλά δεν του επετράπη να παρευρεθεί στο ετήσιο συνέδριο τον Μάρτιο του περασμένου έτους, καθώς η περιουσία του έγινε το μεγαλύτερο θύμα της πιστωτικής κρίσης της Κίνας.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αποδώσει την κατάρρευση της Evergrande στη «δική της κακή διαχείριση» και την «αλόγιστη επέκτασή» της και η κυβέρνηση προέτρεψε τον Hui Ka Yan να χρησιμοποιήσει την περιουσία του για να αποπληρώσει τους επενδυτές.