Skip to main content

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

Η Miss America είναι μηχανικός πυρηνικών καυσίμων. Wall Street Journal/ Claire S. Μarchand

Η κλιματική κρίση φέρνει στο προσκήνιο την πυρηνική ενέργεια ως λύση. Και η 21χρονη "εστεμμένη" αναλαμβάνει να εξηγήσει τα οφέλη της

Χρειάζονται οι ΗΠΑ και ο κόσμος περισσότερη πυρηνική ενέργεια; Η Miss America απαντά «ναι». Το ίδιο ο Έλον Μασκ, ο Σαμ Όλτμαν και ο Όλιβερ Στόουν.

Η ατομική ενέργεια επιστρέφει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού, βρίσκοντας υποστηριχτές ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης Μπάιντεν ή και στις μεγάλες βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι  μία «καθαρή» μορφή ενέργειας – αν και με άκρως καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι υποστηρικτές της τονίζουν ότι θα πρέπει η ασφάλεια να είναι το ζητούμενο όχι η απαγόρευσή της σε μία περίοδο που ο πλανήτης εκπέμπει SOS λόγω της κλιματικής κρίσης και η πράσινη μετάβαση αποδεικνύεται δύσκολη και κοστοβόρα.

Ο Όλιβερ Στόουν μόλις κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας. Ο Μασκ συχνά αποκαλεί εαυτόν «θιασώτη» και «πιστό» (believer) της πυρηνικής ενέργειας και ο επικεφαλής της Open AΙ, Όλτμαν, σχεδιάζει να βάλει στο χρηματιστήριο μία startup πυρηνικής ενέργειας.

Η 21χρονη καλλονή που ανέλαβε να αναδείξει τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας

Η πυρηνική ενέργεια έχει επίσης επιστρέψει και στις συζητήσεις των απλών Αμερικανών χάρη σε ταινίες, αλλά και σε μια πρωταγωνίστρια των… καλλιστείων.

Η Γκρέις Στάνκε, που απέσπασε τον τίτλο της Miss America τον Δεκέμβριο του 2022, έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό. Η 21χρονη είναι φοιτητήτρια του Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν Μάντισον και θα λάβει πτυχίο μηχανικού πυρηνικών καυσίμων. Εδώ και μήνες περιοδεύει ανά τις ΗΠΑ τονίζοντας τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας σε σχολεία, γηροκομεία, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει ήδη επισκεφτεί για αυτόν τον σκοπό περισσότερες από 20 πολιτείες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal. «Είναι η βιομηχανία που έσωσε δύο φορές τον πατέρα μου από τον καρκίνο» είπε σε μία από τις ομιλίες της, αναφερόμενη στις ακτινοθεραπίες. «Και είναι η βιομηχανία που καλύπτει το 20% των αναγκών ηλεκτρισμού της Αμερικής».

Η Στάνκε μίλησε και στο συμπόσιο της Παγκόσμιας Πυρηνικών, που έλαβε χώρα αυτόν τονν μήνα στο Λονδίνο, και σκοπεύει να παραμείνει η φωνή και το πρόσωπο της καμπάνιας υπέρ της πυρηνικής ενέργειας ακόμη και όταν παραδώσει το στέμμα στην επόμενη Miss America. Της μένει ακόμη ένα μάθημα να δώσει για το πτυχίο και έχει ήδη κλείσει θέση εργασίας στην  Constellation Energy, τη μεγαλύτερη εταιρεία εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Ο ρόλος της στην εταιρεία, όπου θα αρχίσει να απασχολείται το 2024, θα είναι ένα μείγμα τεχνικής εργασίας και δημοσίων παρεμβάσεων/παρουσιάσεων.

Αντίβαρο στη δαιμονοποίηση

Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Αμερικής για δεκαετίες αντιμετωπίζει προκλήσεις στις δημόσιες σχέσεις, επιβαρυμένες από υψηλό κόστος, μεγάλα χρονοδιαγράμματα κατασκευής, κλείσιμο σταθμών και ανησυχίες που πυροδοτούν οι τραγωδίες όπως η Φουκουσίμα και τα ραδιενεργά απόβλητα.

Η εικόνα του στο Χόλιγουντ περιλαμβάνει γιγάντια μεταλλαγμένα, τη σειρά του HBO “Chernobyl” και το “Oppenheimer”.  Με λίγα λόγια η πυρηνική ενέργεια παρουσιάζεται ως ένα μεγάλο κακό και το γεγονός ότι μπορεί να αποδειχθεί ως ένα όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής σπάνια αναφέρεται.